Ще направя всичко за намирането на решение с България. Ако не намерим сега решение ще намерим през 2022 година. Това каза днес в Скопие премиерът в оставка Зоран Заев, предаде БГНЕС.

"Между 14 декември и 15 януари е периодът, в който може да се проведе Съвета по общи въпроси. Тогава може да направим крачка напред и най-накрая след 16, 5 години да започнем преговори за членство в ЕС. Става въпрос за седмици", каза Заев.

Съобщението е публикувано и в сайта на Министерски съвет на Северна Македония.

Премиерът и лидерът на албанската партия "Алтернатива" Африм Гаши подписаха в неделя програмата за съвместни действия и присъединяване на партията към правителството и парламентарното мнозинство.

В профила си във "Фейсбук", Заев написа следното:

Ветото на България срещу РСМ било и вето на македонско-българското приятелство

Ветото на България срещу РСМ било и вето на македонско-българското приятелство

Както и на европейската политика на Балканите

"Постигнахме стабилно парламентарно мнозинство и правителство за сигурно бъдеще на държавата и народа. С лидера на "Алтернатива" Африм Гаши днес подписахме споразумение за ново и стабилно парламентарно мнозинство и участието на Алтернатива при сформирането на Правителството. Обединихме се около ангажимента, че в тези моменти най-важно е функционирането на институциите с пълен капацитет и поемането на ясно установена отговорност пред гражданите.

Постигнатото споразумение е гаранция, че новата разширена коалиция ще работи по решаването на сериозните ни настоящи предизвикателства като: осигуряване на приемственост и успешен епилог на процеса за започване на преговори за членство в ЕС, т.е. намиране на решение с Република България; Справяне с пандемията от COVID-19 и световната енергийна криза.

По отношение на България и ЕС, Заев счита, че стабилността и разбирателството в коалицията изпраща силно послание.

Избират наследник на Заев на 12 декември

Избират наследник на Заев на 12 декември

Но процедурата започва днес

"Ние сме братски народи", каза Заев за България и допълни, че у нас имаме приемственост на европеизацията, върху която ще работим с пълен капацитет.

Продължен бе мандатът на Владо Бучковски като специален представител на македонското правителство за България.  Мандатът му изтичаше днес на 1 декември. Решението за продължаването на правомощията му е взето на правителствено заседание. Задачата му бе да договори с България съгласие по споровете за езика и общата история, така че да отпадне българското вето върху началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.

Припомняме, че Заев няма да бъде следващ премиер, ръй като по-рано подаде оставка след втория тур от местните избори на 31 октомври, на които партията му загуби вота в Скопие. Трима са кандидатите за поста му като председател на Социалдемократическия съюз на Македония. Очаква се този, който застане начело на партията да бъде и бъдещият премиер на Република Северна Македония.

Според прогнозите, най-вероятният наследник на Зоран Заев на премиерския пост е 47-годишният заместник-министър на финансите Димитър Ковачевски.

След 12 декември Заев ще остане активен член на партията.

Владо Бучковски е новият стар преговарящ с България

Владо Бучковски е новият стар преговарящ с България

Скопие търси зелена светлина за началото на преговорите