Премиерът на Северна Македония Зоран Заев изпрати официално писмо до Вселенския патриарх Вартоломей, с което още веднъж отправи молба към него да се застъпи за признаването на автокефален статут на Македонската православна църква - Охридската архиепископия, предаде БНТ.

В писмото си Заев напомня за срещата им в Истанбул, на която е било поискано съдействието и ангажимента на Вселенския патриарх за това македонската църква да бъде призната за автокефална и да бъде приета като равна в семейството останалите православни църкви.

Северна Македония иска автокефалия от Вселенския патриарх Вартоломей

Северна Македония иска автокефалия от Вселенския патриарх Вартоломей

Да оставим след себе си историческите разногласия", пише Пендаровски

"Ние уважаваме всичко, което се определя от международните споразумения и условия. Искаме обаче да бъдем свободни и църковно в границите на нашата страна и нашите архиереи да служат наравно с архиереите на всички православни църкви в света." - се казва в писмото на Заев до Негово светейшество, патриарха на Константинополската патриаршия Вартоломей.

Преди два дни президентът на Северна Македония Стево Пендаровски също изпрати писмо до Вселенския патриарх с искане за признаване на автокефалния статут на Македонската православна църква - Охридска архиепископия.

Идеята за северомакедонската автокефалия среща категорична съпротива от страна на сръбската църква, която би изгубила част от влиянието си.

След като Православната църква на Украйна получи автокефалия от Вселенската патриаршия, въпреки яростния отпор на Москва, в Северна Македония се надяват, също да получат положителен отговор на молбата си.