Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски поиска Вселенският патриарх Вартоломей да издаде Томос за признаване автокефалност на Църквата на Северна Македония. Това съобщи Religija.mk, цитиран от doxologiainfonews.com.

Пендаровски поиска Вартоломей да упражни правото си на апелация и да издаде Томос.

Германският посланик в С. Македония: Не е в интерес на България да спира разширяването

Германският посланик в С. Македония: Не е в интерес на България да спира разширяването

"Двустранните проблеми трябва да се решават двустранно"

"Историята ни показва, че трябва постоянно да се адаптираме към времето и да го използваме в полза на хората. Вселенската Патриаршия е пример за това как да останем последователни с ценностите и в същото време да бъдем динамични в справянето с настоящите предизвикателства. Като президент на моята държава бих искал лично да ви информирам, че като държава през последните три години решихме да използваме времето в наша полза и да оставим след себе си историческите разногласия", пише Пендаровски.

Писмото си той пише от името на своите съграждани, които се идентифицират като православни християни и "чието единствено желание и нужда е да се помирят със своите съседи" и да вървят към общо бъдеще, в съжителство и истинска свобода.

Пожелавам Ви здраве в средата на голямата несигурност със здравната криза, която засегна целия свят, завършва Пендаровски.

Вселенският Патриарх не признава автокефалии, а издава Томоси за автокефалии. Според сайта, томосът за автокефалия на Църквата в Северна Македония вече бил готов. Припомняме, че Вселенският Патриарх Вартоломей призова Сръбската Църква и Църквата в Северна Македония да стигнат до взаимно приемливо решение относно църковния проблем.

Припомняме, автокефалия се дава на църковна общност, която живее в рамките на дадена държава, т.е. държавните граници очертават съществуването на една църква. Към това условие каноните предявяват една поредица от други условия - да има достатъчно епископи, сама да избира своя синод, да прави това на събор, да има независим църковен съд, тя да е независима от държавата и т.н.