Двустранните проблеми не трябва да бъдат част от рамката за преговори за разширяването на Европейския съюз, коментира германският посланик Анке Холщайн в интервю за Радио Свободна Европа, цитирана от МИА.

Посланик Холщайн се позовава на меморандума на България, изпратен до страните членки на ЕС, като казва, че страната е представила тези искания на членовете в началото на август.

"Ние, и според моите познания, всички останали членове вярваме, че двустранните проблеми не трябва да бъдат част от рамката на преговорите и че двустранните проблеми трябва да се решават двустранно. България винаги е била голям поддръжник на европейското сближаване на региона, включително Северна Македония. Не е в интерес на България да блокира процеса на разширяване на ЕС в региона".

На въпрос дали е реалистично Северна Македония да започне преговорите за присъединяване по време на германското председателство на ЕС, тя обясни, че провеждането на първата междуправителствена конференция със Северна Македония "е нашата голяма цел, обща цел както за Германия, така и за Северна Македония".

Каракачанов: ЕП се опитва да наложи "македонско малцинство" у нас

Каракачанов: ЕП се опитва да наложи "македонско малцинство" у нас

Оказва се натиск за промяна на християнските ни ценности, пише той във ФБ

"Трябва да се договорим в рамките на ЕС за рамката за преговори, която в момента се обсъжда в Брюксел. Когато това стане, можем да дадем дата за първата междуправителствена конференция, надявайки се тя да се състои през декември", добави Холщайн.

По отношение на рамката за преговори, тя казва, че тя е по-целесъобразна и изисква по-силна политическа насоченост.

През следващия период, страната трябва да се съсредоточи върху върховенството на закона, борбата с корупцията, съдебните реформи, бързото приемане на антидискриминационния закон и препоръките на ОССЕ/СДИПЧ в Изборния кодекс.

"Основен аспект на социалния живот е преброяването, което е планирано за следващия април, а Северна Македония трябва да започне да се позиционира за икономическите предизвикателства в местната икономика, което е отразено в правителствената програма", отбелязва Холщайн.

Конструктивното сътрудничество с опозицията е в интерес на бъдещето на страната, което е особено валидно за европейската политика.

На митинг опозицията в С. Македония оспорва националността на Гоце Делчев

На митинг опозицията в С. Македония оспорва националността на Гоце Делчев

Очаква се до началото на октомври да има среща българо-македонската комисия