Съвместната българо-македонска комисия има за цел, чрез исторически факти да изгражда допълнително приятелство, а не да увеличава враждебността. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в парламента на страната, в отговор на въпрос на депутатката от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Ане Лашкоска, която го обвини в намеса в работата на комисията.

"Ние се опитваме да се договорим за всички различия, които съществуват помежду ни. Една от тях се отнася и за Комисията, която има за цел, чрез исторически факти да изгражда допълнително приятелство, а не да увеличава враждебността. Публично твърдя пред всички Вас, и ще бъде хубаво да докажете противното, защото се твърди, че съм извършвал натиск върху комисията. Комисията ни е експертна, от големи професионалисти, които уважавам за това, което правят в преговорите, за тяхната иновативност, обич към родината, нашата идентичност, македонски език. Аз се уча от тях и вярвам, че през развитието на стратегиите ще намерим решение, така както намерихме приемливо решение за четирите исторически личности." - коментира Заев, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че след приемането на Декларацията от страна на България е имало неприятно чувство, защото това е станало по време на изпълнението на Договора, преди решението на Европейския съвет.

"Аз реагирах и ще реагирам. Това е мой дълг, но няма да си позволя да предизвиквам разправии, които ще ни блокират държавата, така както това бе в продължение на 10-ина години с Договора с България от 2009 г. Това време не бих искал да се повтори отново." - подчерта Заев.

"Българският премиер Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева бяха сред основните ни защитници, които се бореха с аргументи в Съвета на министрите и Европейския съвет за започването на предприсъединителни преговори с ЕС." - каза още Заев.

Той допълни, че македонският език е признат от ООН още през 1977 г. и очаква европейска България да приеме аналогично решение по време на преговорния процес.

Заев: Нашето място е в ЕС, не приемаме други предложения

Заев: Нашето място е в ЕС, не приемаме други предложения

Заев предложи на ВМРО-ДПМНЕ и председателя ѝ Мицкоски, ако искат да бъдат демократична партия, да се измъкнат от влиянието на Груевски