Екипажът, с помощта на други кораби, потуши пожара на борда на танкера Marlin Luanda в събота, след като плавателният съд беше ударен от противокорабна ракета на хусите в Аденския залив в петък, съобщи компанията Trafigura, цитирана от Ройтерс.

"Целият екипаж на борда на Marlin Luanda е в безопасност и пожарът в товарния резервоар е напълно потушен. Корабът вече плава към безопасно пристанище", се казва в изявление на Trafigura, добавяйки, че усилията за гасене на пожара са били подкрепени от Индия, кораби на ВМС на САЩ и Франция.

Американските военни казаха по-рано, че кораб на ВМС на САЩ и други плавателни съдове са оказвали помощ, след като Marlin Luanda е бил ударен от противокорабна ракета на хусите.

Свързаните с Иран бойци хуси в Йемен изстрелват експлодиращи дронове и ракети по плавателни съдове от 19 ноември в отговор на военните операции на Израел в Газа.

Някои корабни компании спряха транзита през Червено море и предприеха много по-дълги и по-скъпи пътувания около Африка.

Атаките на хусите са насочени предимно към контейнеровози, движещи се през Червено море. Много петролни танкери продължават да използват маршрута.

Корабът Marlin Luanda, плаващ под флага на Маршалови острови, подаде сигнал за помощ в петък и съобщи за щети, каза Централното командване на САЩ в публикация в X, бивш Twitter. USS Carney и други кораби на коалицията са оказвали помощ на танкера, се казва в съобщението.

Танкерът е превозвал руска нафта, закупена под тавана в съответствие със санкциите на Г-7, каза говорител на Trafigura в петък.

Бойни самолети, кораби и подводници на САЩ и Великобритания отговориха на атаките на хусите срещу корабите през последните седмици с десетки ответни въздушни удари в Йемен срещу силите на хусите.

Около осем часа след инцидента с Marlin Luanda, американската армия унищожи противокорабна ракета на хусите, която беше насочена към Червено море и готова за изстрелване, каза Централното командване.

Ракетата "представлява непосредствена заплаха за търговските кораби и корабите на ВМС на САЩ в региона", се казва в съобщението.

Телевизията "Ал-Масира" на хусите каза в събота, че Съединените щати и Великобритания са нанесли два въздушни удара, насочени към пристанището Рас Иса, главният терминал за износ на петрол на Йемен.

Не беше ясно дали това е ударът, споменат от Централното командване, а Петият флот на САЩ не отговори веднага на искане за коментар.

Британското министерство на отбраната отказа коментар.

Съобщения за престрелка между търговски кораб и пиратска лодка край Оман

Съобщения за престрелка между търговски кораб и пиратска лодка край Оман

Няма информация за принадлежността и името на кораба