Най-малко един човек е загинал, а 43-ма други са били ранени след торнадото, преминало през последните дни през няколко града в Западна Германия. Това са съобщили от полицията, цитирани от BBC.

Служители на град Падерборн, провинция Северен Рейн-Вестфалия, казаха, че торнадото е откъснало покривите и отломките са били разпръснати на километри. Десет души са с тежки наранявания, а животът на една жена е в опасност, казаха те.

Полицията публикува снимки, на които се виждат отсечени или разцепени на две дървета и покриви, останали без керемиди.

"Ламарини, изолации и други материали бяха изнесени на километри разстояние. Безброй покриви са покрити или силно повредени. Много дървета все още лежат върху унищожени автомобили", каза полицията в Падерборн, който има население от около 150 000 души.

Говорител на пожарната каза пред АФП, че град Липщадт, на около 30 км от Падерборн, също вероятно е бил ударен от торнадо, но там няма съобщения за пострадали.

Торнадо вилня в Германия

Торнадо вилня в Германия

Щетите са за милиони евро

Снимки в социалните мрежи показват, че в близкия Хелингхаузен камбанария е била откъсната от покрива на църковна кула, а развалините са разпръснати в двора на църквата.

Щетите, понесени от федералните провинции в западната част на страната, се оценяват на няколко милиона евро.

Водещият на BBC Weather Крис Фокс каза, че Германия обикновено преживява няколко торнада годишно, но повечето са краткотрайни и не причиняват значителни щети.

Той каза, че броят на торнадото, съобщени в Европа, се е увеличил през последните години, но се смята, че това до голяма степен е резултат от по-добро прогнозиране и повече информираност.

"Що се отнася до това дали изменението на климата също играе роля, това все още е предмет на дебат", каза той.