Министърът на външните работи Екатерина Захариева заминава за Брюксел, където ще вземе участие в Съвет "Външни работи" утре 28, май.

В рамките на Съвета ще се обсъждат въпроси около ситуацията в Иран и споразумението за ядрената програма на страната в контекста на последните развития след решението на САЩ да се оттеглят от сделката.

Тръмп: Оттегляме се! Не трябва Иран да има атомна бомба
Обновена

Тръмп: Оттегляме се! Не трябва Иран да има атомна бомба

САЩ въвеждат и санкции срещу Техеран

Разговорите са продължение на обсъжданията на лидерите на ЕС в рамките на неформалната им среща в София на 16 май, на която те постигнаха единодушно съгласие, че ЕС няма да се откаже от споразумението, докато Иран продължава изцяло да се придържа към него.

Европа срещу Тръмп: Ще спазваме сделката с Иран

Европа срещу Тръмп: Ще спазваме сделката с Иран

Мей, Меркел и Макрон с обща позиция и подкрепа за Техеран

Министрите ще обменят мнения относно резултатите от Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе на 17 май в София. Те ще обсъдят актуалната обстановка в Северна Корея и в Йемен, както и ситуацията във Венецуела след президентските избори в страната от 20 май.

В рамките на работен обяд първите дипломати на 28-те държави членки ще проведат дискусия и относно последните развития на ситуацията в Ивицата Газа.

Израел удари по Газа

Израел удари по Газа

Атакувани са цели на Хамас

Министрите ще обсъдят положението в Демократична република Конго след заключенията на Съвета от 11 декември 2017 г. и в контекста на планираните в края на годината избори в страната.

Очаква се Съветът да обсъди и мандата по преговорите за бъдещото споразумение между ЕС и държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ). Настоящото споразумение за партньорство АКТБ-ЕС, т.нар. Споразумението от Котону, изтича през февруари 2020 г.

Русия скастри САЩ за Северна Корея, Иран и Венецуела

Русия скастри САЩ за Северна Корея, Иран и Венецуела

Заплахите на Вашингтон към Северна Корея били риск за целия регион