Премиерът на Великобритания Тереза ​​Май, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон излязоха със съвместно изявление за американското излизане от иранската ядрена сделка, съобщава в. "Гардиън".

Тръмп: Оттегляме се! Не трябва Иран да има атомна бомба
Обновена

Тръмп: Оттегляме се! Не трябва Иран да има атомна бомба

САЩ въвеждат и санкции срещу Техеран

Тримата лидери заявиха, че "съжаляват и са притеснени" от решението на Тръмп, освен това обаче планират да продължат да спазват споразумението.

Нашите правителства остават ангажирани да гарантират съгласието си и ще работят с всички останали страни по споразумението, за да се гарантира, че това остава, включително чрез осигуряване на продължаващите икономически ползи за иранския народ, които са свързани със споразумението, отбелязват тримата политици.

Макрон: Заедно с Германия и Великобритания съжаляваме за решението на Тръмп

Макрон: Заедно с Германия и Великобритания съжаляваме за решението на Тръмп

Франция с ясна позиция срещу Тръмп

Настояваме САЩ да гарантират, че договореностите могат да останат непокътнати и да избягват предприемането на действия, които възпрепятстват пълното им прилагане от всички останали страни по сделката. След като се ангажирахме щателно с администрацията на САЩ през последните месеци, призоваваме САЩ да направят всичко възможно, за да запазят ползите от неразпространението на ядреното оръжие, постигнати от споразумението, като позволят продължаване на прилагането на основните му елементи.

Израел: Подкрепяме САЩ за Иран

Израел: Подкрепяме САЩ за Иран

Техеран бил поел да има ядрена бомба

Насърчаваме Иран да покаже сдържаност в отговор на решението на САЩ. Техеран трябва да продължи да изпълнява собствените си задължения по споразумението, като сътрудничи напълно и своевременно с изискванията за инспекция на МААЕ.

Доналд Туск: От София ЕС ще отговори на Тръмп

Доналд Туск: От София ЕС ще отговори на Тръмп

В България коват политика срещу митата на САЩ

Международната атомна агенция трябва да може да продължи да изпълнява програмата си за дългосрочна проверка и мониторинг без ограничение или пречка. От своя страна, Иран трябва да продължи да получава облага, на която има право, докато тя продължава да бъде в съответствие с условията на сделката.