Русия вижда открита цензура от социалните мрежи Twitter и Facebook. Това обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от руските медии.

Една от опасностите в дигиталната сфера била монополизирането на онлайн пространството и липсата на прозрачност на информацията, добави Захарова. С това, каза тя, Русия трябвало да се справя всеки ден.

"Руските средства за масова информация са етикетирани като уж ненадеждни без съд или разследване, изключват ги от търсачките, блокират, изтриват акаунти. (...) Виждаме и "лов на вещици", когато например тези, които не са съгласни с политиката на Вашингтон - потребители, експерти, журналисти се наричат ​​"руски ботове" и "тролове" и са лишени от възможността да изразят мнението си. Това е много опасна тенденция", подчерта Захарова, говорейки по видеовръзка на Петия форум на младите дипломати на страните от БРИКС.

На 1 септември Facebook обяви премахването на група от 13 акаунта и две страници за нарушаване на правилата на услугата за предотвратяване на чуждестранна намеса.

В края на месеца Twitter премахна акаунта на РИА "Новости" от търсачката: потребители, които не са абонирани за страницата на руската държавна новинарска агенция, не могат да я намерят нито в Русия, нито в други страни. Преди това Twitter блокира профилите на англоезичните проводници на пропагандата на Кремъл RT и Sputnik по същия начин.

В отговор руското външно министерство многократно призова компаниите да спрат да избягват обсъждането на проблема с руските власти.