Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че западните закони относно разпространението на недостоверна информация и контрола върху информационното пространство били по-твърди от руските им аналози, съобщават руските медии.

По думите ѝ понастоящем се наблюдавало сегментиране на глобалното информационно пространство, появата на граници и тяхното закрепване на законодателно равнище.

"Самата стена, за която говори Доналд Тръмп, трябва да разделя САЩ и Мексико, ето такава стена и такива стени започват да се издигат в информационното пространство между страните, между езиковите пространства, между народите в рамките на едно езиково пространство. И тези процеси набират колосална инерция", изтъкна тя по време ежегодния Международен икономически форум в Санкт Петербург.

Захарова подчертала, че Русия не била нито организатор на този процес, нито негов пионер.

"Констатирахме тази промяна преди няколко години. Опитахме се да направим нещо, за да я предотвратим. Освен това имаше опити, при това практически, с призиви на международни платформи, чрез специализирани структури, да обединят усилията си, да намерят общи отговори на общите предизвикателства, нескривайки и неприкривайки тези процеси на фрагментация на информационното пространство с борбата срещу фалшивите новини", коментира още тя.

Според нея би било по-логично да се създадат универсални световни механизми за противодействие на недостоверната информация, такова общо информационно пространство, което да функционира по разбираеми закони.

Въпреки това Франция, Великобритания, Германия и особено САЩ вече са преминали от опити за обсъждане към разработване на много твърди, сурови закони, които в никакъв случай не били съпоставими с руските, продължи Захарова. По този начин Западът напълно ограничавал и поставял под контрол собственото си информационно пространство.