"Посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Украйна напълно потвърждава общата истина, че престъпникът винаги е привлечен от местопрестъплението." Това каза в сряда на брифинг директорът на отдела за информация и печат на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Символично е, че на 20 февруари, в навечерието на годишнината от Майдана, в Киев се случи феноменът Байдън", отбеляза тя. Домъчняло му е на един от режисьорите на кървавия преврат от 2014 г., сега президент на Съединените щати, а тогава вицепрезидент. Добре е да си припомним, че и криминалистите, и психолозите казват подобни неща: престъпникът винаги е привлечен от местопрестъплението.

Отсъствието на темата за дипломатическо уреждане на украинския конфликт в изказванията на президента Байдън в Киев и Варшава показва желанието на Вашингтон да увеличи степента на ескалация с Москва, подчерта официалният представител на руското външно министерство.

Дипломатът отбеляза, че срещата на Байдън с украинския лидер Володимир Зеленски е показала "кой наистина управлява Украйна". "Забележително е, че американците дори не споменаха желанието за политическо уреждане на кризата. Всичко това свидетелства за безотговорното и авантюристично намерение на САЩ да увеличат градуса на ескалация в конфронтацията с Русия. Това е престъпно от страна на Белия дом", каза Захарова.

Байдън от Варшава: Путин няма да спечели в Украйна, а съюзниците няма да се уморим

Байдън от Варшава: Путин няма да спечели в Украйна, а съюзниците няма да се уморим

Член 5 от Северноатлантическия договор е "свещена клетва"