Страните членки на НАТО правят всичко възможно, за да удължат активната фаза на специалната операция в Украйна, увеличавайки доставките на военно оборудване и оръжия, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг в сряда, цитирана от ТАСС.

"Противно на твърденията, че военните действия в Украйна трябва да приключат възможно най-скоро, страните от НАТО правят всичко, за да удължат активната фаза на операцията. Какво имам предвид - те увеличават доставките на военна техника, оръжия, боеприпаси и подтикват режима в Киев да продължи агресията срещу ДНР и ЛНР и към нови неонацистки военни престъпления", каза тя.

Захарова заяви, че от началото на руската специална военна операция украинските власти са привлекли около 7000 чуждестранни наемници от 63 държави.

"От началото на специалната военна операция режимът в Киев привлече в Украйна, според отворени данни, около 7000 чуждестранни наемници от 63 държави", каза тя.

Според Захарова най-много от тях са граждани на Полша, САЩ, Канада, Румъния, Великобритания и Грузия. "В хода на военните действия броят на чуждестранните бойци намалява. Руските въоръжени сили вече са унищожили около хиляда наемници. Още около хиляда отказаха да участват във военни действия и се върнаха в предишните си места за екстремистка дислокация", продължи тя. "Препоръчваме на останалите около 5 хиляди, приблизително 4800 души, да последват примера на своите другари по нещастие и също да се върнат в своите страни."

Дипломатът припомни, че според нормите на международното хуманитарно право чуждестранните наемници нямат статут на бойци и не могат да разчитат на подходяща правна защита. "Вместо лесни пари, тях ги очаква наказателна отговорност и дълги срокове на лишаване от свобода", добави официалният представител на руското външно министерство.

Припомняме, че Държавният департамент на САЩ заяви тази нощ, че Украйна е получила изтребители, като не уточни колко са и от коя страна са изпратени. 

Съобщението идва седмица, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви пакет от военна помощ от 800 милиона долара за Киев, включително по-тежко оборудване като гаубици, на фона на ескалиращите боеве в Източна Украйна.

Говорейки по време на посещението си този месец в Киев, премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън "подчерта критичната нужда от допълнителна военна подкрепа за Украйна в лицето на голямата руска офанзива в Донбас и продължаващи атаки в други части на страната", каза Даунинг стрийт.

Първите пратки от последния пакет за военна помощ на САЩ вече пристигнаха до границите на Украйна, като американските медии съобщиха във вторник, че Вашингтон вече работи за одобрение на нов пакет от 800 милиона долара за Киев.

Планирано е войниците на НАТО да обучат украинските си колеги да използват новодоставените модерни гаубици.

Кадиров към Зеленски: Не за 10 години, а ще приключим с това до дни

Кадиров към Зеленски: Не за 10 години, а ще приключим с това до дни

Не разполагаме с толкова много време