Очаква се администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да обяви още в сряда още 750 милиона долара военна помощ за Украйна за борбата ѝ срещу руските сили. Това съобщи  "Ройтерс", като цитира свои източници.

Оборудването ще бъде финансирано с помощта на Presidential Drawdown Authority, или PDA, в който президентът може да разреши прехвърлянето на артикули и услуги от акции на САЩ без одобрение на Конгреса в отговор на извънредна ситуация.

Един от служителите каза, че все още се правят окончателни решения относно комбинацията от оборудване.

САЩ изпращат на Украйна военна помощ за още 300 млн. долара

САЩ изпращат на Украйна военна помощ за още 300 млн. долара

Правителството на Байдън вече е отпуснало помощ зо над 2,3 млрд. долара

Белият дом заяви миналата седмица, че е предоставил повече от 1,7 милиарда долара помощ за сигурност на Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари.

Това включва 300 милиона долара, одобрени в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, в рамките на която ще бъдат закупени нови оръжия от подизпълнители за доставка до Украйна.

Съединените щати одобриха по-рано прехвърлянето на Украйна на хиляди ракетни комплекси "Стингър" и "Джевлин", стотици дронове-камикадзе "Суичблейд" за защита във войната срещу Руската федерация.

Пентагонът публикува списък на оръжията, които вече са пристигнали в Украйна, както и тези, които ще бъдат доставени.

На 7 април Сенатът на САЩ единодушно прие законопроект за възраждане на програма от Втората световна война, която ще позволи на президента Джо Байдън да изпраща оръжия и друга помощ за отбрана на Украйна по опростена процедура. По-специално, сенаторите подкрепиха закона за ленд-лизинг, тъй като украинските военни доказаха, че могат да се преборят с окупаторите само ако имат необходимото оръжие, а не ако участват чуждестранни военни.

Байдън одобри още 200 млн. долара военна помощ за Украйна

Байдън одобри още 200 млн. долара военна помощ за Украйна

За снабдяване с оръжия и обучение...