Режимът на украинския президент Володимир Зеленски, под ръководството на Великобритания осуети зърнената сделка, за да добави и продоволствения шантаж към ядрения. Това написа в неделя официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в "Телеграм".

"Зърнената сделка беше осуетена от Зеленски и неговите терористи, които се ръководят от британски специалисти, за да добавят и продоволствения шантаж към ядрения. Малко са им парите и оръжията. Те се нуждаят от повече смърт. Киевският режим почива на този адски трон: пари , оръжие, смърт", отбеляза дипломатът, коментирайки обвиненията на украинския външен министър Дмитрий Кулеба срещу Русия.

В отговор на думи на Кулеба, че Москва уж иска да достави на други страни 500 000 тона зърно, най-вероятно откраднато от Украйна, представителят на руското външно министерство подчерта, че руската страна отдавна предлага да прехвърли торове собствено производство безплатно на нуждаещи се страни, за което многократно са говорили и руският президент Владимир Путин, и руският външен министър Сергей Лавров.

"Също така Русия е готова да достави на най-бедните страни безплатно до 500 000 тона свое зърно", отбеляза Захарова. "Киевският режим, поради присъщата си алчност, е алчен да продаде всичко на всички, дори когато други дават даром на другите."

Русия се възмути от обвиненията на САЩ, че причинява световен глад

Русия се възмути от обвиненията на САЩ, че причинява световен глад

Напомня, че е прекратила зърнената сделка заради безразсъдството на Киев

Припомняме, че Русия преустанови участието си в зърнената сделка след нападение в Севастопол срещу кораби на Черноморския флот и граждански плавателни съдове, участващи в охраната на зърнения коридор. Това съобщи руското министерство на отбраната.

За нападението срещу Севастопол Русия заяви, че то е било подготвено под ръководството на "британски специалисти", базирани в град Очаков, украинската Николаевска област, съобщи Министерството на отбраната. Според руското министерство на отбраната "представители на това подразделение на британските военноморски сили са участвали в планирането, осигуряването и изпълнението на терористичния акт в Балтийско море на 26 септември т.г. с цел повреждане на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2".

Британското министерство на отбраната смята, че руското Министерство на отбраната "прибягва до разпространяване на лъжи от епичен мащаб", за да "отклони вниманието от катастрофалната ситуация, свързана с незаконното нахлуване в Украйна".

ЕС увещава Русия да не се отказва от зърнената сделка

ЕС увещава Русия да не се отказва от зърнената сделка

Решението ѝ излагало на риск основния маршрут за износ на така необходимите зърно и торове