Законодателството на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) става значително по-синхронизирано с това на Русия отколкото с това на Украйна. Това обяви председателят на Народния съвет на ДНР, или местната структура, която играе ролята на парламент.

"С всеки изминал ден ние се отдалечаваме от украинското законодателство", изтъкна председателят на Народния съвет Владимир Бидьовка.

Представителят на ДНР е добавил, че законодателството на ДНР е "60-70 процента" синхронизирано с това на Луганската народна република (ЛНР), другата самопровъзгласила се проруска република в Източна Украйна. Той обаче добави, че в този момент било рано да се говори за 100-процентова синхронизация.

"Разбира се, има разлики - ние сме две отделни държави и имаме своите особености в нашия социален и икономически живот", коментира Бидьовка.

Двете самопровъзгласили се републики в Източна Украйна заявиха по-рано, че възнамерявали да синхронизират законодателствата си, за да достигнат ново равнище във взаимоотношенията си. През юни 2018 г. двете самопровъзгласили се републики подписаха протокол за сътрудничество между своите парламенти.

Според председателя на парламента ДНР се готви да промени конституцията на републиката, за да даде на руския език статут на единствен в самопровъзгласилата се република.

В същото време той добави, че тези изменения нямало да имат дискриминационен характер, защото не забранявали украинския език като средство за комуникация.

Бидьовка отбелязал, че границите на републиката съвпадали с границите на бившата Донецка област, а този факт по никакъв начин не нарушавал Минските споразумения от 2015 г. Той също така призова Киев да се придържа към дипломатически средства за уреждане на кризата, а не да разрешават въпроси, "седнали в окопи".