Руският опозиционен лидер Алексей Навални и отявлен критик на руския президент Владимир Путин е бил арестуван пред дома си преди планиран неразрешен протест в Москва, съобщи съпругата му.

"Алексей беше арестуван пред входа на нашия жилищен блок", пише Юлия Навални в "Туитър", добавяйки, че "нашите плановете не са се променили".

Навални зове привържениците си на неразрешен протест в центъра на Москва

Навални зове привържениците си на неразрешен протест в центъра на Москва

Това ще предизвика нови сблъсъци с полицията

Навални по-рано призова привържениците си да присъстват на протестите срещу корупцията в цяла Русия днес.

Междувременно се съобщава за около 200 арестувани в Москва и над 300 арестувани в Санкт Петербург. Още много арести са извършени в други градове в цяла Русия.

Най-малко 10 души са били задържани на протестен митинг във Владивосток, докато четирима души са били арестувани в Благовешченск и още един в Казан.

Протестиращите са скандирали "Русия ще бъде отново свободна". 

Известният правозащитник Даниил Кен обяви, че е бил арестуван, след като излязъл от дома си в Санкт Петербург. Той призова хората да се присъединят към протестния митинг на централния площад в града. "Моля, отидете заради мен!, написа той в "Туитър".

Навални трябваше да присъства на протестна демонстрация в центъра на Москва по-късно днес. Той е получил разрешение от властите да проведе демонстрация на бул. "Сахаров", но променил мястото снощи на улица "Тверская", която се намира близо до Кремъл.

Въпреки че днес в Русия се отбелязва Деня на Русия, присъствието на протестите досега е по-слабо от подобни демонстрация през март, водени от Навални, които доведоха до стотици арести.