От британската влакова компания Virgin Trains оспориха твърденията на лидера на лейбъристите Джереми Корбин, който прилага видеокадри, че му се е наложило да седи на пода на натъпкан влак по направлението от Лондон за Нюкасъл, като публикуваха кадри от камерите във влака, в които се вижда Корбин да минава покрай празни, нерезервирани места, съобщава „Гардиън”.

В кратък видеоклип от пътуване на 11 август, Корбин се оплакал от липсата на места във влака, посочвайки, че единствената му възможност, която му оставала, била да си намери място в първа класа, доплащайки.  

Това е проблем, който много пътници срещат всеки ден; ежедневно пътуващите и пътуващите на дълго разстояние”, изтъква лидерът на Лейбъристката партия и допълва: „Днес този влак е претъпкан. Персоналът е перфектен, работи наистина здраво в помощ на всички.”

В изявление от днес от компанията Virgin Trains посочиха, че искали да „изяснят” разказа на Корбин за пътуването.

Уточнява се, че кадри от камерите във влака показват „Корбин и екипа му вървят покрай празни, нерезервирани места във вагон H преди да премине през останалата част от влака до самия му край, където неговият екип седна на пода и започна да снима”.  

От компанията допълват, че същият кадър след това показвал, че Корбин се връща във вагон H и сяда там с помощта на персонала на влака около 45-тата минута от пътуването и над два часа преди влакът да пристигне в Нюкасъл, докато екипът на политика е снимал около 30-тата минута от пътуването.

Изявлението на Virgin Trains по-късно било публикувано в „Туитър” от шефа на холдинга Virgin Ричард Брансън.

От компанията подчертават също, че Корбин освен покрай нерезервирани празни места, е минал и покрай места, които са били резервирани, но не са били заети, което означава, че те са били на разположение на други пътници да ги използват.

Лидерът на Лейбъристката партия заяви, че очевидната липса на места подчертавала необходимостта железниците да бъдат одържавени, една от водещите му политики в областта на транспорта. „Реалността е, че няма достатъчно влакове, ние имаме нужда от повече, а и те също така са ужасно скъпи”, изтъкнал Корбин.