Сирийските войски навлязоха в Палмира, докато се бият за възвръщането на емблематичния град от ръцете на "Ислямска държава", но напредъкът им се забавя от мини, заложени от отстъпващите екстремисти. Това съобщава Агенция "Франс прес".

Подкрепяни от руски въздушни удари и сухопътни войски, сирийските правителствени сили водеха битки през пустинята в Централна Сирия в продължение на седмици, за да достигнат до Палмира.

Градът няколко пъти минаваше от ръцете на джихадистите в тези на правителствените сили по време на гражданската война и стана символ на унищоженото от "Ислямска държава" културно наследство в контролираните от тях райони.

За пръв път терористичната групировка превзе Палмира през май 2015 г. и започна системно да унищожава и плячкосва паметници и храмове световното културно наследство на ЮНЕСКО. Терористите са прогонени от града през март 2016 г., но през декември отново го превзеха.

Сирийските сили отвоюваха древна Палмира от „Ислямска държава”

Сирийските сили отвоюваха древна Палмира от „Ислямска държава”

Терористите са оттласквани поетапно

Последната офанзива за възвръщане на града късно в сряда от запад принуди джихадистите да се оттеглят в източните квартали, по информация на Сирийския център за човешките права.

"Ислямска държава" се оттегли от по-голямата част от Палмира, след като заложи мини из целия град. В източните квартали все още има останали атентатори самоубийци, обясни ръководителят на центъра Рами Абдел Рахман.

Правителствените сили все още не могат да влязат в сърцето на града или в източните му части. Те все още не могат да влязат сред прочутите руини, които изграждат югозападната част на града. В по-голямата част от Стария град няма останали бойци на "Ислямска държава", но той е тежко миниран, уточни Рахман.

Сирийският всекидневник Ал-Ватан, който е близък до правителството, информира, че армията е проникнала в Палмира от юг и югозапад, след като е превзела всички полета и хълмове около града.