Сега е моментът държавите от НАТО да обърнат внимание на изискваниятаmа пред своята отбрана, свързани със съвременните заплахи, призова заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Готемюлър в интервю за "Дневник".

"Днес вече сме излезли от икономическата криза и макар финансовите министерства в страните членки на НАТО да имат различни приоритети сега е моментът всички да обърнат внимание на изискванията, поставяни от заплахите, пред които сме изправени. Трябва да наваксате изгубеното време." - посочи Готемюлър, която бе на посещение у през последните дни, за да се срещне с българското държавно ръководство и да присъства на неформалния съвет на министрите на отбраната на ЕС.

Тя е била вече в България като помощник държавен секретар на САЩ, но това е първата ѝ визита като най-високопоставения представител на САЩ в политическото ръководство на алианса.

Готемюлър изрази желание за по-чести двустранни контакти с България на ниво държавен глава и министри на отбраната и външните работи.

Тя коментира също изискването за увеличаване на разходите за отбрана и доколко това е свързано с настояването на новата администрация във Вашингтон.

"Не, въпросът за увеличаване на разходите за отбрана предшества идването на президента Доналд Тръмп в Белия дом", поясни заместник-генералният секретар на НАТО.

Военните министри на ЕС обсъждат стратегията за сигурността в София

Военните министри на ЕС обсъждат стратегията за сигурността в София

Няма да вземаме решения, обяви Федерика Могерини преди форума

"Преломната година бе 2014, когато руснаците завзеха Крим и дестабилизираха Източна Украйна. Хората забравиха, че в това бе и годината, в която "Ислямска държава" превзе Мосул в Ирак. Наблюдавахме засилване на насилието и нестабилността и осъзнахме, че трябва да се заемем с още една битка. Фокусът не е само върху колективната отбрана, но и върху способността да разпространяваме стабилност и да се борим с тероризма. Всичко това подейства като аларма, като сигнал за пробуждане и на срещата на върха в Уелс бяха поети ангажименти страните членки да се движат към разходи за отбрана в размер на 2% от БВП и 20% от тях да се влагат в нов капацитет и възможности." - напомни гостенката.

Тя потвърди, че този въпрос е обсъждан от нея в София: "Изразих благодарност, че българското правителство представи план да постигне този праг към 2024 г. Защото наистина от Вашингтон непрекъснато чуваме настоявания страните да имат такива планове за увеличаване на инвестициите в отбрана."

Във връзка с факта, че България е най-бедната страна в ЕС и заделянето на повече средства за отбрана не се посреща с ентусиазъм от управляващите, тя повтори, че "България постъпи правилно като изработи план и това е много, много важна крачка".

"Подготвяйки са за гостуването ми, прочетох, че вашият БВП расте и това е нещо много добро. Икономиката расте, безработицата намаля силно и въпросът е - а той важи за всички страни от НАТО - че през 2008-2013 г. всички бяхме в плен на световната рецесия. Както в Европа, така и в Северна Америка съюзниците трябваше да отговорят на въпроса за какво да отидат намалелите средства - за пенсии, здравеопазване, образование или за отбрана. Но сега е моментът да наваксате изгубеното време." - подчерта Роуз Готемюлър.

Тя се изрази задоволство от присъствието на жени в българската армия: "Честно ще ви кажа, че когато говорим за българските войски в централата на НАТО, често се чуват много добри оценки за вашите военни. Сред всички страни от НАТО вие сте девети по дял на жените сред служителите в отбранителните сили. Това е нещо много, много хубаво, имайки предвид, че започнахте по-късно от други държави с този процес."

Гостенката напомни също за много добре обучените български военни, включително спецчасти, доказали стойността си в Афганистан и на други места като Косово и Украйна.

"Ние сме алианс на 29 демокрации, защитаващи хората, но и принципите си. Това е една от най-важните задачи пред НАТО - да брани международното върховенство на закона и принципи като този на суверенитета и териториалната цялост, нуждаещи се, за съжаление, от специална защита в наши дни." - обобщи заместник-генералният секретар на НАТО.