Четири западни държави изнесоха днес предложение към висшия орган на ООН за правата на човека да назначи екип от експерти, които да наблюдават и докладват за злоупотреби и нарушения на правата в разкъсания от война Судан, съобщава "Асошиейтед прес".

Великобритания, Германия, Норвегия и Съединените щати водят призива към Съвета по правата на човека да назначи мисия, която да проучи възможни престъпления срещу бежанци, жени и деца и други в Судан.

Судан е разтърсен от насилие от средата на април, когато напрежението между армията на страната, водена от генерал Абдел Фатах Бурхан, и паравоенните сили за бърза подкрепа (RSF), командвани от генерал Мохамед Хамдан Дагало, избухна в открити битки.

Според изчисленията на ООН 5000 души са били убити и повече от 12 000 са ранени от началото на конфликта.

Командирът на суданската армия е готов да седне на масата за преговори

Командирът на суданската армия е готов да седне на масата за преговори

Судан е разкъсван от гражданска война от средата на април

Над 5,2 милиона души са изселени от домовете си заради конфликта, включително повече от 1 милион, които са избягали в съседни страни. Около 25 милиона души - половината от населението на страната - се нуждаят от хуманитарна помощ, по данни на ООН.

"Докладите показват ужасяващи нарушения и злоупотреби от всички страни в този напълно ненужен конфликт", коментира британският посланик в Женева Саймън Манли. "Изключително важно е независим орган на ООН да установи фактите, така че отговорните да могат да бъдат подведени под отговорност и тези неприемливи действия да спрат."

Очаква се проекторезолюцията да излезе за разглеждане от 47-членния съвет по правата в Женева в края на следващата седмица, преди края на есенната му сесия.

Мисията ще има за цел отчасти да идентифицира отговорните за нарушенията на правата и злоупотребите, като целта е извършителите могат да бъдат подведени под отговорност.