Поглеждайки към перспективата за продължителна патова ситуация в Украйна, САЩ и техните съюзници поставят подновен акцент върху необходимостта да бъде договорено споразумение за прекратяване на войната, защото 100 дни след началото на конфликта не се вижда ясна възможност за победа за нито една от страните.

В последните седмици САЩ провежда регулярни срещи с представители на Великобритания и ЕС за обсъждане на потенциална рамка за прекратяване на огъня и за край на войната чрез преговорно споразумение, съобщи CNN, позовавайки се на източници, запознати с разговорите. Сред обсъжданите теми е преговорна рамка от четири точки, предложена от Италия в края на миналия месец. Тя предвижда Украйна да поеме ангажимент за неутралитет по отношение на НАТО, в замяна на определени гаранции за сигурността й и преговори с Русия за бъдещето на Крим и Донбас.

Украйна не участва пряко в дискусиите, въпреки ангажимента на САЩ - "нищо за Украйна без Украйна". Американски и украински представители уверяват, че САЩ не са оказвали натиск на Украйна да се ангажира с определен план и не ги принуждават директно да да клекнат на руснаците.

Украйна очаква войната да продължи най-много още шест месеца

Украйна очаква войната да продължи най-много още шест месеца

Териториалните отстъпки към Русия нямало да сложат край конфликта

Има обаче известно противоречие по въпроса каква рамка биха сметнали САЩ, че е подходящо да бъде предоставена на украинците за по-нататъшно обсъждане.

По думи на посланика на САЩ в ООН Линда Томас Грийнфийлд пред репортери по-рано тази седмица, италианската рамка е "една от онези инициативи, които със сигурност бихме искали да видим да доведат до край на тази ужасяваща война и ужасяващите атаки срещу украинския народ". Същевременно, двама американски за заявили пред CNN, че САЩ всъщност не подкрепят италианското предложение.

Все пак, американски и западноевропейски представители потвърждават за агенцията, че нараства загрижеността, че ако руснаците и украинците не се върнат на масата и на преговорите не постигнат договорка, войната ще се проточи - вероятно с години.