Западните съюзници не могат да продължат да предлагат маслинова клонка, докато Русия увеличава напрежението по границата с Украйна. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от "Франс прес".

"Остава големият въпрос: Иска ли Кремъл диалог?", запита той по време на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Не можем вечно да предлагаме маслинова клонка, докато Русия провежда ракетни изпитания и продължава да трупа войски, категоричен бе Мишел.

Той предупреди, че Западът ще наложи мащабни икономически санкции при продължаваща ескалация на ситуацията около Украйна.

Фон дер Лайен: Русия опитва да пренапише правилата на световния ред

Фон дер Лайен: Русия опитва да пренапише правилата на световния ред

Начинът на мислене от мрачното минало на Русия щял да й коства "бъдещия просперитет"

Мишел посочи, че струпването на руските сили около Украйна продължава и не се забелязват никакви признаци на деескалация.

Той заяви, че Русия се е опитала да раздели Запада, но е постигнала обратния ефект, обединявайки страните от ЕС, трансатлантическите съюзници и партньори по целия свят, включително Япония.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Вчера шефът на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че санкциите на ЕС спрямо Русия в случай на война с Украйна ще засегнат енергийния сектор и високите технологии.

Русия успешно тества ракети, докато Западът я плаши със санкции

Русия успешно тества ракети, докато Западът я плаши със санкции

Путин проследи ученията заедно с беларуския президент