Русия се е заела да саботира архитектурата на европейската сигурност и извършва очевиден опит за пренаписване на правилата на световния ред. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщава "Франс прес".

Не можем да допуснем това да стане, изправени сме пред крещящ опит за пренаписване на правилата на международния ред, подчерта тя.

Шефът на ЕК разкритикува и съюзяването на Китай и Русия за налагане на "закона на по-силния".

По думи на Фон дер Лайен начинът на мислене от мрачното минало на Русия може да й коства "бъдещия просперитет".

ЕК готова със санкции спрямо Русия в енергийния и технологичния сектор

ЕК готова със санкции спрямо Русия в енергийния и технологичния сектор

Урсула фон дер Лайен обяви, че санкциите са съгласувани

Светът наблюдава невярващо най-голямото струпване на войски на европейска земя от мрачните дни на Студената война насам, защото събитията от последните дни може да прекроят целия международен ред, заяви тя.

Тазгодишната конференция по сигурността в Мюнхен се провежда под знака на напрежението в Източна Европа и знаково без присъствието на Руската федерация. Фон на конференцията е не само ескалацията в Донбас, която започна вчера със съобщения за два инцидента и в двете обявили независимост републики ДНР и ЛНР, но и мащабните военни учения, които провежда Русия. Лично президентът Владимир Путин ръководи учението днес, което както бе обявено ще включи ядрената триада и маневри със стратегическо оръжие.

По-рано днес Урсула фон дер Лайен обяви, че санкциите на ЕС спрямо Русия в случай на война с Украйна ще засегнат енергийния сектор и високите технологии.

Русия успешно тества ракети, докато Западът я плаши със санкции

Русия успешно тества ракети, докато Западът я плаши със санкции

Путин проследи ученията заедно с беларуския президент