Западноафриканските лидери насрочиха среща на върха за четвъртък, за да обсъдят отхвърлянето от хунтата в Нигер на ултиматума за възстановяване на сваления президент, докато Съединените щати изпратиха висш служител в Ниамей, за да настояват за връщане към демокрацията, съобщава "Ройтерс".

Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) призова лидерите на преврата на 26 юли да се оттеглят, или да се подготвят за евентуална военна намеса.

Но хунтата, под ръководството на самопровъзгласилия се за държавен глава генерал Абдурахаман Чиани, бивш командир на президентската гвардия на Нигер, вместо това затвори въздушното пространство и обеща да защитава страната.

Действащият заместник държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд отлетя за столицата на Нигер Ниамей в понеделник за "откровени и трудни" разговори с висши служители на хунтата, които отхвърлиха призивите за връщане към демократичния ред.

"Те са доста твърди в мнението си за това как искат да продължат и това не е в съответствие с конституцията на Нигер", каза тя пред репортери късно в понеделник по телефона, преди да напусне Ниамей.

Блинкън: Вагнер се възползва от безредиците в Нигер

Блинкън: Вагнер се възползва от безредиците в Нигер

Държавният секретар на САЩ отхърли твърденията, че наемниците стоят зад преврата в страната

Руската частна военна компания "Вагнер" се възползва от нестабилността в Нигер. Това заяви по-рано във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. 

След преврата от преди близо две седмици страната се управлява от хунта след свалянето на президента Мохамед Базум. Появиха се твърдения, че хунтата е поискала помощ от Вагнер, която оперира в съседната страна Мали.

Блинкън посочи, че не смята, че ЧВК "Вагнер" стои зад преврата в Нигер. Той изрази притеснение от действие на наемниците в района на Сахел.

Мисля, че това, което се случи и това, което продължава да се случва в Нигер, не беше подбудено от Русия или от "Вагнер". Те само се опитаха да се възползват от това, поясни държавният секретар на САЩ.

Всяко едно място, на което е отишла ЧВК "Вагнер", са последвали смърт, унищожение и експлоатация. Сигурността не се е подобрила, а е спаднало, добави той.

Смята се, че Вагнер има хиляди бойци в страни, включително Централноафриканската република (ЦАР) и Мали. Бойците на групировката са обвинени в нарушения на човешките права в няколко африкански страни.

Хунтата на Нигер затвори въздушното пространство над страната

Хунтата на Нигер затвори въздушното пространство над страната

Франция спря помощта за региона

Припомняме, че в края на юли военни извършиха преврат и свалиха от власт президента на Нигер. Генерал Абдурахман Чиани се самообяви за новият лидер на африканската страна. Франция и ЕС спряха помощта за Нигер. Западноафриканските лидери се събраха извънредно заради преврата. Лидерът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин похвали преврата и предложи услугите на наемническата компания.