Западната преса разказва на читателите си за развитието на събитията на фронта в Запорожка област, а някои издания, следвайки многобройни руски и украински източници, съобщават, че дългоочакваната голяма украинска контраофанзива вероятно е започнала, обобщава руската редакция на Би Би Си.

"Дългоочакваната контраофанзива на украинската армия срещу руските окупационни сили е започнала, като по този начин се открива нова фаза на войната. Целта е да се възстанови териториалната цялост на Украйна и да се запази западната подкрепа за войната", пише "Вашингтон пост".

Вестникът, позовавайки се на четирима свои анонимни източника в украинската армия, разказва на американската аудитория това, което съобщават десетки рускоезични и украинскоезични канали в "Телеграм" и потребители на други социални мрежи: украинската армия е засилила атаките си в югоизточния участък на фронта.

Юлиан Рьопке, военен колумнист в германския вестник "Билд", разказва за тези нападения и участието на германските танкове "Леопард".

"Започна най-дългият ден", написа Рьопке в четвъртък сутринта.

Германският журналист потвърждава въз основа на свои източници, че танковете "Леопард 2А4" напредват в различни посоки южно от град Орехово в Запорожка област и се сблъскват с упорита руска съпротива, минни полета и артилерийски огън.

Американският телевизионен канал CNN пише, позовавайки се на два анонимни източника в силовите структури на САЩ, че украинската армия търпи "значителни" загуби в тази офанзива, включително и в американските бронирани машини MRAP.

CNN не пише за точния брой на загубената техника и войници, както и за участието на танкове "Леопард".

В същото време събеседниците на CNN уверяват, че тези загуби не бива да пречат на цялостната мащабна офанзива на украинската армия, тъй като са неизбежни при настъплението и са предварително планирани.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр заяви в четвъртък, че руската армия е в "активна отбрана" в Запорожското направление край град Орехов, а боевете продължават и на изток, за Болшая Новоселска.

ISW: Противоречиви новини за украинското контранастъпление

ISW: Противоречиви новини за украинското контранастъпление

Институтът за изследване на войната (ISW) не предлага своя оценка на тези сигнали в момента

Украинската преса тълкува това като потвърждение, че контранастъплението на ВСУ наистина е започнало.

Руските военни и пропагандисти говорят за началото на голяма украинска офанзива поне от неделя. В четвъртък руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че нощните атаки на украинците в Запорожка област са били успешно отблъснати.