Над 20 страни, предимно европейски, изразиха безпокойство от информациите за изтезания, незаконни задържания и несправедливи процеси срещу критици, включително срещу жени активисти и журналисти в Саудитска Арабия, съобщава "Ройтерс".

Това е второто съвместно изявление, критикуващо кралството, прочетено в Съвета на ООН за правата на човека в Женева в рамките на шест месеца, след първата критика спрямо Саудитска Арабия на форума през март.

В изявлението се призовават саудитските власти да установят истината за убийството на журналиста Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 г. и да гарантират, че извършителите са подведени под отговорност.

Постоянната представителка на Австралия Сали Мансфилд прочете изявлението, което е подписано от 15 страни членки на Европейския съюз, включително Великобритания и Германия, както и от Канада, Нова Зеландия и Перу.

Саудитската делегация, която е сред 47-те страни членки на Съвета н ООН за правата на човека, засега не е отговорила на критиката, като нейното място е било празно.

Кралството редовно отрича обвиненията за изтезания и несправедливи задържания.