Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че заплахата, която представлява Иран за своите съседи в Близкия изток, ги тласка към немислими досега съюзи с еврейската държава, съобщава "Франс прес".

"Иран поглъща една страна след другата", коментира Нетаняху пред лондонския мозъчен тръст "Чатъм хаус", Кралския институт за международни отношения.

Иран, мирния процес и други въпроси обсъдиха Нетаняху и Мей

Иран, мирния процес и други въпроси обсъдиха Нетаняху и Мей

Израелският премиер почете в Лондон годишнината от Балфурската декларация

"Той го прави или чрез пряко завладяване, или чрез използване на проксита. Те превзеха Ливан, Йемен... те се опитват да сторят същото нещо с Ирак, в Сирия", допълни премиерът на Израел и изтъкна: "Добрата новина е, че другите страни се съюзяват с Израел, както никога досега. Това е нещо, което никога не бих очаквал през живота си."

По думите му, Израел е работил "много усилено" за създаването на ефективен съюз със "съвременните сунитски държави", за да осъди и противодейства на агресията на Иран.

"Смятам, че всъщност са налице добри перспективи за мир" за региона, увери Нетаняху.

Решението на Тръмп за Иран е правилно, убеден Нетаняху

Решението на Тръмп за Иран е правилно, убеден Нетаняху

Тръмп обяви преразглеждане на сделката

Според него Близкият изток е станал свидетел на "появата на битка между ислямистите и модернистите", предизвиквайки "нов алианс между Израел и ислямските страни".

Израел отдавна разглежда Иран като своя враг номер едно, докато сунитските арабски страни като Саудитска Арабия са регионални противници на шиитски Иран.

След създаването на Израел през 1948 г. само две арабски държави - Египет и Йордания - подписаха мирни споразумения с еврейската държава и установиха пълноценни дипломатически отношения.

Израел напада Иран, ако Тръмп се провали

Израел напада Иран, ако Тръмп се провали

Това заяви израелският министър на разузнаването Израел Кац

САЩ се стремят да насърчават връзките между Израел и Арабския свят, като администрацията на президента Доналд Тръмп се надява да упражни влияние върху различните интереси в региона, за да бъде постигнато мирно споразумение между Израел и Палестина.

Междувременно Нетаняху заяви, че ядрената сделка от 2015 г. между Иран и световните сили не стига достатъчно далеч, за да не позволи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие. Споразумението "по същество казва, че в рамките на 10 години, не много, а времето върви бързо, вие ще имате неограничена способност да обогатявате уран", посочи премиерът на Израел.

Според него най-голямата опасност не е, че Техеран ще наруши сделката, "а че Иран ще я спазва".

Той настоя да бъдат наложени тежки санкции на Ислямската република и проверки на ирански военни обекти.

Що се отнася до отношенията с Вашингтон, той коментира, че отношенията били по-силни след избирането на Доналд Тръмп за президент.