Великобритания все още вярва, че през следващия месец ще може да договори търговска сделка по "Брекзит" с Европейския съюз, обявиха от "Даунинг стрийт" на фона на подновяващите се преговори в Брюксел. Но новините от Европа не са обнадеждаващи, а напротив - проблемите не намаляват, а се увеличават, твърди кореспондент на БНР.

Говорител на премиера Борис Джонсън е завил, че британските преговарящи ще продължат "да запушват пролуките".

Европейският преговарящ Мишел Барние и британският му колега - главният преговарящ Дейвид Фрост - вече имаха работна вечеря, но същинските преговори започват днес. От Европейския съюз настояват сделката да бъде постигната най-късно до октомври, така че да има време да бъде ратифицирана до края на преходния период.

Барние вярва, че е възможна сделка с Великобритания

Барние вярва, че е възможна сделка с Великобритания

Мишел Барние е изразил увереност на срещата при закрити врата

Продължават обаче да стоят неразрешени познатите проблеми - условията на нелоялна конкуренция, риболовът в британски води и препъни камъкът - бъдещето на тежко товарния транспорт. Твърди се, че Брюксел е отхвърлил искането на британските превозвачи и след "Брекзит" да се ползват от почти същите права, които сега им се дават, предвид общото членство в общия пазар.