Саудитските агенти, заподозрени за убийството на журналиста и дисидент Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул, са били чути да се шегуват и да говорят за разчленяването му преди пристигането му. Това става ясно от секретни записи, изслушани от разследващи на ООН, съобщава "Франс прес".

Хелена Кенеди, британска адвокатка, подпомагаща разследването на ООН за смъртта на Кашоги, заяви, че в записите, които е чула в консулството на кралството в Турция, критикът на саудитския режим е бил наречен "жертвено животно".

"Имаше дискусия за това "дали тялото и бедрата ще се поберат в торбата по този начин"?", казала тя пред предаването "Панорама" на Би Би Си, излъчено вчера.

Синът на Кашоги защитава Саудитска Арабия от критиците, "използващи" убийството

Синът на Кашоги защитава Саудитска Арабия от критиците, "използващи" убийството

Твърди се, че саудитските власти са му затворили устата с многомилионен дом

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, който се представя за модернизатор, беше добре приеман от световните лидери и хора от големия бизнес преди ужасното убийство на 2 октомври 2018 г.

Ала острите критики по света във връзка с убийството го превърнаха в презрян човек, отбелязва "Франс прес".

Кенеди заяви, че турските подслушвателни устройства в саудитското консулство са записали криминалист-патолог, заподозрян в разчленяването на тялото на Кашоги, да казва: "Често пускам музика, когато режа трупове. Понякога пия кафе и имам пура в ръка."

Патологът също така казал, че "за първи път в живота ми се налага да режа парчета на пода - дори и да си касапин и искаш да режеш, окачваш животното, за да го направиш".

Не съм нареждал убийството на Кашоги, защити се принц Салман

Не съм нареждал убийството на Кашоги, защити се принц Салман

"Това е ужасно престъпление", каза 34-годишният принц Мохамед в интервю за CBS News

"Те говорят, че чакат Кашоги да пристигне и казват: "Пристигна ли жертвеното животно?". Можете да ги чуете да се смеят, това е смразяваща работа", посочва Кенеди.

Турция предаде 45 минути записи на ООН, за да разследват инцидента.

Кашоги посети консулството, за да получи документи за развод, необходими му за сключване на брак с годеницата му, но не излезе жив оттам.

"Има момент, в който можете да чуете Кашоги да се променя от човек, който е уверен, в изпълнен със страх, чувство за нарастваща тревожност, нарастващ ужас и след това да знае, че нещо фатално ще се случи", подчертава адвокатката.

Специалният докладчик на ООН Агнес Каламар, която също е чула записите, каза, че Кашоги е попитал убийците си: "Ще ме упоите ли?", на което те отговори "да".

Тя добави: "Звукът, чут след този момент, показва, че той е задушен, вероятно с найлонов плик върху главата му."

Малко след това на записа се чувал глас, който казва: "той е куче, сложи това на главата му, увий го, увий го".

"Човек може само да предположи, че са му отрязали главата", обясни тя.

Последните думи на Джамал Кашоги: Ще ме задушите

Последните думи на Джамал Кашоги: Ще ме задушите

Според вестник "Сабах" Кашоги е призовал убийците си да не запушват устата му, защото има астма и може да се задуши