Синът на убития саудитски журналист Джамал Кашоги, който отрече, че саудитсткото правителство му е "затворило устата" с финикийски знаци, се изказа в защита на кралството преди първата годишнина от убийството, съобщава "Франс прес".

Кашоги, който беше приближен на кралското семейство, превърнал се впоследствие в негов критик, беше убит и разчленен в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 г. в операция, в която участваха 15 агенти, изпратени от Рияд. Тялото му така и не беше намерено.

Не съм нареждал убийството на Кашоги, защити се принц Салман

Не съм нареждал убийството на Кашоги, защити се принц Салман

"Това е ужасно престъпление", каза 34-годишният принц Мохамед в интервю за CBS News

Единадесет неидентифицирани заподозрени са подсъдими в Рияд, като петима от тях могат да бъдат осъдени на смърт.

Салах Кашоги заяви, че имал "пълно доверие" в съдебната система, като разкритикува противниците, които според него се опитвали да използват убийството.

"Измина една година от смъртта на моя възлюбен баща. През това време противници и врагове на Изток и на Запад се опитваха да използват неговия случай... за да подкопаят моята страна и нейното ръководство", написа той в "Туитър".

Принц Салман пое отговорност за убийството на Кашоги

Принц Салман пое отговорност за убийството на Кашоги

Мохамед бин Салман е направил коментара в документален филм на PBS, който ще бъде излъчен следващата седмица

"Няма да приема паметта и казуса му да бъдат използвани за постигането на това след неговата кончина", допълни Салах, който живее в кралството.

"Имам пълно доверие в съдебната система на кралството и в нейната способност да осигури правосъдие за тези, които стоят зад това гнусно престъпление", изтъкна още той.

По-рано се появиха информации, че децата на Кашоги, включително Салах, са получили домове, чиято стойност е милиони долари, а също така получават хиляди долари на месец от властите.

И ЦРУ, и специалният пратеник на ООН пряко свързаха фактическия саудитски владетел - престолонаследника Мохамед бин Салман - с убийството, обвинение, което кралството отрича.

ООН критикува Саудитска Арабия за убийството на Кашоги, не разследва кой го е поръчал

ООН критикува Саудитска Арабия за убийството на Кашоги, не разследва кой го е поръчал

"Разследването, извършено от саудитските власти, не успя да адресира командната верига"