В Киев след началото на прекъсванията на електрозахранването броят на загиналите при пътни произшествия се е увеличил шест пъти, каза Андрий Молокоедов, говорител на киевската полиция, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

По думите му повече от два пъти са се увеличили катастрофите на пешеходни пътеки. Столичните власти монтират допълнителни светлоотразителни пътни знаци. На кръстовищата има и регулировчици.

Енергийната инфраструктура на Украйна, особено на Киев, е значително повредена от руските ракетни удари. Украинските енергетици постепенно възстановяват подаването на електричество, но за да се спестят пари, в Киев е въведен режим на тока.

На 25 ноември президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува кмета на Киев Виталий Кличко - бивш боксьор в тежка категория, за това, че не е успял достатъчно бързо да разкрие в столицата специални подслони за хората, останали на тъмно и студено заради руските атаки, съобщава в. "Хил".

Украинският лидер посочи, че 600 000 домове са останали без електричество, като някои жители са нямали ток 30 часа.

Очаквам качествена работа от кметството, подчерта Зеленски в обръщението си и настоя: "Моля, бъдете по-сериозни".

В отговор на отправената критика вчера Кличко обвини неназовани лица в "политически игри".

Миналата седмица Русия отново нанесе поредица от въздушни удари по критична инфраструктура и електрическите мрежи в Украйна.

Очевидният опит на руския президент Владимир Путин да превърне зимата в оръжие чрез прекъсване на електричеството и водоснабдяването на украинците беше определен като военно престъпление и дори като "енергиен геноцид".

Зеленски: Москва се опитва да ни унищожи с мрак и студ

Зеленски: Москва се опитва да ни унищожи с мрак и студ

Днес се отбелязва годишнина от Гладомора през 1932-33 година