Намибия възнамерява да убие 723 диви животни, включително 83 слона, за да раздаде месото им на хора, които се борят да се изхранват поради тежката суша в Южна Африка, съобщава "Ройтерс".

Министерството на околната среда уточни, че клането ще се извърши в паркове и обществени зони, където според властите броят на животните надвишава наличните пасища и водни запаси.

Южна Африка е изправена пред най-тежката суша от десетилетия. По данни на ООН Намибия е изчерпала 84% от хранителните си запаси миналия месец. Очаква се почти половината от населението на страната да изпита високи нива на продоволствена несигурност през следващите месеци.

При такава тежка суша се очаква конфликтите между хора и диви животни да се увеличат, ако властите не се намесят, посочиха от Министерството на околната среда.

Зимбабве обяви бедствено положение заради продължителната суша

Зимбабве обяви бедствено положение заради продължителната суша

Редица страни в южната част на Африка са застрашени от глад

"За тази цел 83 слона от идентифицирани зони на конфликт ще бъдат умъртвени и месото ще бъде разпределено за програмата за облекчаване на сушата", допълват от ведомството.

Страната планира да унищожи също 30 хипопотама и 60 бивола, както и 50 газели импала, 100 антилопи гну, 300 зебри и 100 антилопи еланд.

157 животни вече са били уловени от професионални ловци и компании, наети от правителството, като са добити над 56 800 килограма месо.

"Това упражнение е необходимо и е в съответствие с нашия конституционен мандат, съгласно който нашите природни ресурси се използват в полза на гражданите на Намибия", изтъкват от Министерството на околната среда.

Смята се, че повече от 200 000 слона живеят в защитена зона, разположена в пет южноафрикански държави - Зимбабве, Замбия, Ботсвана, Ангола и Намибия - което прави региона дом на една от най-големите популации на слонове в света.

Сушата в Зимбабве може да доведе до глад сред повече от половината население

Сушата в Зимбабве може да доведе до глад сред повече от половината население

77% от реколтата за годината е унищожена