В петък Върховният съд на САЩ временно запази достъпа до широко използвано хапче за аборт, като замрази решенията на съдилищата от по-ниска инстанция, които биха забранили или силно ограничили достъпността на лекарството, коментира АФП.

Двама консервативни съдии не се съгласиха с решението по най-значимото дело за абортите, достигнало до деветчленния състав на съда, откакто преди 10 месеца той отмени конституционното право на процедурата.

В решението си от един параграф съдът не коментира същността на делото, заведено от групи против абортите, които искат забрана на лекарството за аборти - мифепристон.

Но заповедта им означава, че мифепристонът, който се използва при повече от половината от абортите в САЩ, ще остане достъпен, докато делото се развива в апелативния съд.

Министерството на правосъдието на президента Джо Байдън беше подало спешна жалба, с която искаше от Върховния съд да блокира решенията на съдилищата от по-ниска инстанция, които щяха да забранят или ограничат достъпа до мифепристон.

Делото е свързано с решение на съдия от окръжния съд на САЩ в Тексас по дело, заведено от коалиция от групи против абортите, с което се забранява мифепристонът, одобрен от Агенцията по храните и лекарствата (FDA) през 2000 г.

Апелативният съд блокира забраната на хапчето за аборт, но наложи строги ограничения на достъпа, след което щафетата беше предадена на Върховния съд, където консерваторите имат мнозинство от 6-3 гласа.

Решението на Върховния съд на практика замразява решенията на съдилищата от по-ниска инстанция до разглеждането от апелативния съд на жалбата на Министерството на правосъдието и на производителя на мифепристон Danco Laboratories.

Върховният съд на САЩ отново блокира забраната за хапчето за аборт

Върховният съд на САЩ отново блокира забраната за хапчето за аборт

Това е очакван ход, който трябва да даде на съдиите повече време да разгледат въпроса

Откакто Върховният съд отмени историческото решение по делото "Роу срещу Уейд", с което за половин век бе гарантирано конституционното право на аборт, 13 щата забраниха абортите, а в други те бяха силно ограничени.

Министерството на правосъдието твърди, че първоначалното решение за забрана на мифепристона, взето от консервативния федерален съдия в Тексас, назначен от бившия президент Доналд Тръмп, се основава на "дълбоко погрешна оценка" на безопасността на хапчето.

Мифепристонът е един от компонентите на схема от две лекарства, която може да се използва през първите 10 седмици от бременността.

Проучванията на общественото мнение многократно показват, че ясното мнозинство от американците подкрепят постоянния достъп до безопасни аборти, дори когато консервативни групи настояват за ограничаване на процедурата - или за пълната ѝ забрана.