Семейството на бившия командир на босненската сръбска армия Ратко Младич ще поиска разходите за защитата му в Международния трибунал в Хага да бъдат поети от Сърбия или Република Сръбска, предаде „Ройтерс".

Припомняме, Младич, смятан от Запада за един от най-големите военнопрестъпници след Втората Световна война, беше арестуван преди месец в Сърбия, след като се укриваше в продължение на 16 години. В момента той се намира в ареста на трибунала в Хага.

Милош Шалич, адвокат на Младич, съобщи, че семейството на военния ще поиска покриване на разходите за пътуванията си до Хага, както и пари за заплащане на защитата. Юристът посочи, че въпросът ще бъде официално поставен пред сръбското правителство.

На въпрос от белградския вестник „Блиц" как е възможно да се очаква финансова подкрепа, след като Младич не се е предал доброволно, адвокатът отговори, че и хърватският генерал Анте Готовина не се е предал сам, но въпреки това властите в Загреб са отпуснали 32 млн. евро за защитата му.

В близките дни синът на Ратко Младич Дарко ще замине за Хага със списък от адвокати за защитата му. Със сигурност сред тях ще има и един чужденец, съобщи още Милош Шалич. Според него три отделни юридически екипа ще защитават Ратко Младич.