През последните седмици голяма част от световните лидери промениха стратегията си и започнаха да наричат „Ислямска държава” – ДАЕШ, термин, мразен от терористичната организация, завзела територии в Сирия и Ирак.

След атаките в Париж миналия месец редица световни ръководители започнаха да използват само ДАЕШ, а кюрдските бойци, борещи се с терористичната организация вече редовно използват абревиатурата.

ДАЕШ е официална терминология в Русия и Франция още от септември 2014 година.

Абревиатурата ДАЕШ е арабското наименование на „Ислямска държава”: al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham. Но сред арабите ДАЕШ също може да се възприеме като обида. Според експерти в зависимост как тя се интерпретира на арабски, ДАЕШ може да означава „да стъпчеш и смажеш”, а също така „фанатик, който се опитва да наложи волята и идеите си върху другите”.

Лидерите на „Ислямска държава” са забранили на терористите да споменават ДАЕШ, дори са ги заплашили с отрязване на езика, ако някой публично я спомене, а не използва „Ислямска държава”.

Мюсюлманите винаги предпочитат да използват ДАЕШ вместо „Ислямска държава”, тъй като контролираната от терористичната организация територия в Ирак и Сирия не е държава и не е ислямска.

Общо четири имена се използват за терористичната организация: ДАЕШ, „Ислямска държава”, „Ислямска държава Ирак и Левант” и „Ислямска държава Ирак и ал Шам”.

Ал Шам е стар арабски термин за района в Близкия изток, в който влизат Сирия и Ливан, което не отговаря на действителността, тъй като влиянието на джихадистите се разпростира до Северна Африка, Персийския залив и други райони на Близкия изток.

Левант се отнася до източното крайбрежие на Средиземно море – Сирия, Ливан, Палестина, Израел и Йордания.

Терористичната организация ДАЕШ е създадена през 1999 година, като в началото се нарича Jama'at al-Tawhid wal-Jihad (или Организация за монотеизъм и джихад). Тя започва да действа в Йордания, а после в Ирак. През 2004 година групировката сменя името си на „Ал Кайда в Ирак”. През 2006 година обявява „Ислямска държава” в Ирак, а през април 2013 година има претенции към Левант. На следващата година през февруари се отделя от „Ал Кайда”, а на 29 юни 2014 година обявява създаването на халифат. Има претенции към териториите на Либия, Египет, Алжир, Саудитска Арабия, Йемен, Афганистан, Пакистан, части от Индия, Нигерия и Северен Кавказ.

Идеологията й включва салафизъм, салафито-джихадизъм и уахабизъм.