Няколко актуални допитвания показват, че рейтингът на германската канцлерка Ангела Меркел спада. Най-вероятната причина за това развитие е позицията на Меркел по въпроса за бежанците, отбелязва Дойче веле.

Популярността на германската канцлерка Ангела Меркел спада - показват го няколко актуални допитвания. В т.нар. „политическа стълбица" на списание „Шпигел" Меркел за пръв път през сегашния си мандат слезе от първото място. А в последното допитване „Политбарометър" на Втора германска телевизия ZDF канцлерката падна чак на четвърто място.


Меркел и дискусията за бежанците

Нека да припомним, че в дискусията за бежанците Ангела Меркел постави акцента върху страданията на тези хора и върху убеждението си, че Германия може да се справи с това предизвикателство. В цитираните допитвания не е зададен въпросът защо точно анкетираните одобряват или не одобряват канцлерката. Но дискусията по въпроса за бежанците е в Германия особено интензивна и противоречива.


Редакцията препоръчва

В „стълбицата" на списание "Шпигел" Меркел отстъпва досегашното си първо място на външния министър Франк-Валтер Щайнмайер от Социалдемократическата партия. 67% от анкетираните искат в бъдеще Щайнмайер да играе по-важна роля. На втора и трета позиция излизат финансовият министър Волфганг Шойбле от Християндемократическия съюз (ХДС) и президентът Йоахим Гаук.

В сравнение с последното подобно допитване от юни, рейтингът на Меркел е спаднал с пет пункта, но независимо от това 63% от анкетираните смятат, че тя и занапред трябва да играе важна роля.

В „Политбарометъра" рейтингът на Ангела Меркел е спаднал до най-ниското си досегашно равнище: в скалата от +5 до -5 канцлерката получава едва 1.9. А в актуалното допитване „Ако изборите бяха днес" на списание „Щерн" и телевизия RTL канцлерката губи три пункта - към момента тя може да разчита на 49% от гласовете.

Вътре в нейната партия ХДС също се надига критика срещу позицията ѝ по въпроса за бежанците. „Животът не стана по-лесен с тези изказвания на канцлерката", каза например Ерика Щайнбах, говорителка на християндемократите по човешките права. Щайнбах уточнява, че населението очаква от християндемократите да вземат мерки срещу притока на още повече бежанци. И бившият министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих от ХДС настоява да се сложи горна граница на числеността на бежанците, които пристигат в Германия.


"Да си припомним онова вълнуващо чувство"

Самата Ангела Меркел демонстрира спокойствие. В своето седмично аудио-обръщение тя признава, че бежанците пристигат със своята различна култура и своя различен житейски опит. А това означава големи усилия за тяхното интегриране, казва Меркел и уточнява, че не всички пристигащи ще могат да останат в страната. „Вярвам, че можем да си припомним онова вълнуващо чувство: да сме изправени пред голяма задача, с която можем да се справим", обобщава Меркел с поглед към наближаващата 25-годишнина от Обединението на Германия.