Защо политиците сравняват всичко с Втората световна война, какво в името на Бога подбужда нашите псевдо-Чърчили да си играят с Втората световна война, питат в своя статия The Independent.

Първа започва Тереза ​​Май с твърдението, че за пръв път от Втората световна война се използва невро-паралитичен газ в Европа. Последва я Борис Джонсън с репликата към Русия "Битката за Британия и Спитфайър". Това детско поведение наистина ли е убедително за хората във Великобритания, или показва пълно невежеството, или отново и отново влиза в политическа употреба най-епичната трагедия на 20-ти век, коментира Робърт Фиск.

Сега Джонсън отново се заиграва, сравнявайки руската Световна купа това лято с Олимпйиските игри от 1936 г. в Берлин. Но в берлинските игри бяха изключени немските евреи и роми и имаха за цел да заглушат, макар и за кратко, антисемитската и расистката реторика на нацистите в пропагандата на хитлеристката диктатура. Руската Световна купа ще се експлоатира политически от Кремъл, но няма антиеврейски или други расистки ограничения за участие.

Когато Джонсън изразява загриженост за безопасността на британските фенове, предполага ли, че те ще са жертва на антиеврейско насилие в стил Хитлер, каква е тази безсмислица? Олимпийските игри през 1936 г. се провеждат три години преди нацисткото нашествие в Полша. Сега Джонсън явно предполага, че Русия ще започне Трета световна война през 2021 г., пита журналистът. 

Руснаците имат много да отговорят за отравянето на Сергей Скрипал, дъщеря му Юлия, както и за сержант Ник Бейли, но какво общо въобще има всичко това с Втората световна война?

Относно невропаралитичния газ, през 30-те години на 20-ти век нацистите открили, че селскостопански пестициди могат да се използват за създаване на нервни агенти. Но те никога не са ги използвали през Втората световна война, защото германците предполагат, че съюзниците вероятно имат още зарин и табун и то повече от тях.

Да, японците извършват нечовешки експерименти с всякакъв вид газове в експерименталния завод "Харбин" в окупиран Китай, но военнопрестъпниците там са привлечени след войната, за да помагат на американците. Затворници от Япония и Германия също загиват по време на експерименти.

Били са използвани химически агенти, но никога в битка през Втората световна война, а в най-голямото нацистко престъпление срещу човечеството, срещу евреите в Европа - газът Cyclon-B в "Аушвиц" и други концентрационни лагери за унищожение. Това ли казват Мей и Джонсън, когато споменават "нервни агенти" и Втората световна война, и ако е така, защо не го кажат.
Или сравнението между отравянето на трима души в Солсбъри с Холокоста е невинно, коментира Фиск.

Разбира се, Москва няма никакво право дори да се опитва да убие руски изгнаници във Великобритания, особено по лични указания на Владимир Путин. И все пак, през август 1940 г. - когато истинската битка за Великобритания е в разгара си - руското правителство убива руснак в Мексико. Името му е Троцки и той е убит от агента на НКВД Рамон Меркадор по указания на Сталин. Москва отрича всякакво участие (déjà vu!). И точно в рамките на две години след убийството на Троцки, след нацисткото нахлуване в Съветския съюз, Чърчил приема Сталин като верен съюзник в борбата срещу Хитлер.

Вярно е, че Чърчил е отвратен от Троцки - чувствата са взаимни, но е готов да работи с руснаците, въпреки стремежа на Сталин да убие своите бивши колеги, защото е в националния интерес на Великобритания. "Съвсем случайно през деня гледах кадри от съветски въздушни битки с германци по време на Втората световна война и там, на старата лента, имаше някои от любимите "Спитфайърс" на Борис Джонсън, които бяха боядисани в съветски цветове с червена звезда на опашката - подарък от Великобритания", допълва Фиск.

Паралелите не са точни разбира се, въпреки че медиите също се заиграват със сценария за Втората световна война. "Ройтерс" например, зае британската линия за отровата, използвана в Солсбъри, описва случая като "първата известна употреба на такъв нервен агент на европейска земя от Втората световна война". Но това вярно ли е - химикали, да, но нервни агенти... И ако смятате, че това е малко прекалено, просто погледнете как са се заиграват аналогиите Хитлер-Втората световна война по света.

Свикнахме да наричаме Саддам - "Хитлер на Тигър", но съвсем скоро принц Мохамед бин Салман от Саудитска Арабия каза на американците, че териториалните амбиции на върховния лидер на Иран, Али Хаменей, може да се сравнят с тези на Хитлер, предупреждавайки, че той "не иска да става свидетел на същите събития в Близкия изток".
И така, кой от тези два мюсюлмански народа понастоящем е в настъпление с "Блицкриг" към съседна държава, пита Фиск.

Но странните исторически паралели нямат край, журналистът допълва, че минавайки през Турция през "уикенда", разбира, че президентът Ердоган - по повод 103-годишнината от битката за Галиполи - сравнява този сблъсък от Първата световна война с текущата "борба срещу тероризма" на Турция в Африн.

Войските на АНЗАК в залива Сувла вероятно биха били озадачени, ако знаеха, че един ден ще бъдат сравнявани с кюрдските бойци от YPG (или ПКК). Ердоган наистина е сериозен: "терористичните вълни срещу Турция" не са нищо друго освен усилия за съживяване на нахлуването на съюзническите сили през 1915 г. и двата случая са опит да се създаде "териториален коридор по границата ни", коментира Фиск думите на Ердоган.

За разлика от всички тях, странно, руснаците избягват всякакво споменаване на собствените си действия в световните войни и очевидно (в пъти с по-голямата жертва във Втората от всички останали съюзници събрани заедно), и отговарят единствено във връзка с британския неуспех да се задават очевидни въпроси, дори и с пропагандата си през RT, допълва журналистът.

Фиск задава следните въпроси: "Защо руските изгнаници са убиват само във Великобритания? Защо на Москва не беше даден достъп до детайлите на отровата още от самото начало? Защо няма снимки на Сергей Скрип и Юлия в болница (както имаше на бившия руски агент Александър Литвиненко, когато всъщност умираше от отрова в британска болница през 2006 г.)? Защо британски учени се разхождат в космически костюми за защита в Солсбъри и то на метри от абсолютно незащитени британски граждани?

Въпроси, за които трябва да има отлични отговори. И не, всеки, който си мисли, че Москва играе по правилата, да погледне Украйна, а след това да си спомни за Финландия през 1939 г., или да си спомни убийството на Троцки.

Но вместо това, ние отново имаме Втората световна война - жалко, детинско, това наистина ли е най-доброто, което Мей и Джонсън могат да направят? Трябва ли наистина да ни правят на деца за пореден път?

Защо не се борим с истинската опасност за самата Великобритания - Брекзит? Или тази двойка просто смята, че възмущението, предизвикано със Солсбъри, е просто друг начин да се укрие истинската трагедия, която те причиняват на Великобритания - развитие, което много критици описват като най-голямата опасност за Обединеното кралство от Втората световна война насам.