Градската управа на Мадрид забрани движението на частни тежкотоварни камиони през града за периода 3-5 януари, за да не се допусне нападение, подобно на тези в Берлин и Ница. В този период в Мадрид се организират паради по повод празника на влъхвите.

Иначе се планира да бъдат разположени допълнителни 1600 полицаи през новогодишния уикенд. За втора поредна година достъпът до централния площад "Пуерта дел Сол", където се събират хора за посрещането на Новата година, ще бъде ограничен до 25 хил. души, като полицията поставя барикади, за да контролира достъпа.

В Испания е в сила предупреждение за опасност - една степен под максималната от 2015 г. след терористичните нападения в Европа. Полицията е арестувала 175 джихадисти през този период, включително двама тази седмица.

И в други европейски столици бяха затегнати мерките за сигурност преди празненствата по посрещането на 2017 г. след терористичния акт в Берлин през миналата седмица, при който загинаха 12 души.

В германската столица полицията затвори площада пред Бранденбургската врата и се готви да разположи допълнителни 1700 униформени, част които ще са въоръжени с полуавтоматични оръжия, което необичайна тактика за германската полиция.

В Милано, където полицията застреля терориста от Берлин, са изградени контролно-пропускателни пунктове около главния градски площад. Забранено е камиони да влизат в центъра на Рим и Неапол. Полицаи и войници носят автоматични оръжия пред туристически обекти, включително Колизеума в Рим.