Премиерът на Чехия Бохуслав Соботка предлага, цитиран от руски медии, установяване на временна „резервна гранична система” по линията България-Македония, която да защити Европа от незаконната имиграция.

Необходимо е да се засили защитата по външната граница на Шенген, да се създаде възможно най-бързо обща европейска граница и брегова охрана. Докато нито едно от тези неща не действа, необходимо е да се установи някакъв вид резервна гранична система по линията България-Македония”, обяснява Соботка пред журналисти.

Шенген може да рухне до 2 месеца, алармира Туск евродепутатите

Шенген може да рухне до 2 месеца, алармира Туск евродепутатите

Туск също заяви, че ЕС „ще се провали като политически проект

Соботка предлага въвеждане на необходимите технически мерки за контрол на външната граница на ЕС, по линията България-Македония, тъй като имиграционният контрол в Гърция до момента не действа.

По думите му Чехия възнамерява да засили натиска върху партньорите по време на предстоящите преговори за мигрантската криза в Брюксел с цел подготвяне и приемане на практически стъпки за разрешаване на проблема.

Премиерът на Чехия добавя, че Турция трябва да изпълни задълженията си да спре потока от мигранти към Европа и да се бори с трафика на хора.

През ноември 2015 година Брюксел и Анкара одобриха съвместен план за справяне с миграцията. Според приетите мерки страните членки на ЕС трябва да отпуснат 3 милиарда евро на Анкара. В замяна Брюксел ще ускори процеса по присъединяване на Турция към Общността.