Нападатели са забили кола в правителствена сграда в далечния размирен китайски западен район на Синцзян - уйгурският автономен регион. Задействано е взривно устройство, което е убило един човек. Нападателите са били четирима, като всички са застреляни. Това съобщава "Ройтерс", като се позовава на регионалното правителство.

Стотици хора са убити през изминалите години в богатия на ресурси Синцзян в насилието между мюсюлманското уйгурско население, което нарича региона свой дом и етническото китайско мнозинство Хан. Той се намира на границите на Централна Азия.

Правителството обвинява за размириците ислямистки екстремисти, въпреки че правозащитни групи и изгнаници твърдят, че много повече трябва да се обвинява гневът срещу контрола на Китай върху религията и културата на уйгурите. Китай отрича всякакви репресии в Синцзян.

В кратко съобщение на основния си новинарски уебсайт, правителството на Синцзян обяви, че инцидентът е станал точно преди 17.00 часа в щата Каракакс.

Съобщава се, че четиримата бандити влезли с автомобила в двора на офисите на Комунистическата партия в щата и детонирали взривно устройство. Всички те обаче били застреляни.

Трима души са ранени, а един е мъртъв, допълват от правителството, без да посочват поведе детайли.

"Понастоящем, местният обществен ред е стабилен", се допълва в съобщението.

В отделна информация на английски, официалната новинарска агенция "Синхуа" описва инцидента като терористичен акт. Повече подробности от тези в правителственото съобщение не се дават.