Временното спиране работата на британския парламент от страна на премиера Борис Джонсън е незаконно. Това постанови най-висшият граждански съд в Шотландия, съобщават британските медии.

Състав от трима съдии определи в полза на междупартийна група британски политици, които оспориха в съда действията на премиера.

Съдиите констатират, че премиерът се е опитал да попречи на парламента да контролира правителството преди Брекзит

Британското правителство обяви, че ще обжалва решението на шотландския съд пред Върховния съд в Лондон.

Решението отменя предишното определение на по-долната съдебна инстанция през миналата седмица, в което се посочваше, че Джонсън не е нарушил закона.

Временното затваряне на парламента от Борис Джонсън било законно

Временното затваряне на парламента от Борис Джонсън било законно

Според съда нямало нарушение на правото

Ала това няма да повлияе веднага на текущо спряната работа на парламента, което започна в ранните часове на вчерашния ден. Това е така, защото не е издадена заповед от съда за отмяна на затварянето на парламента преди провеждането на заседание на Върховния съд в Лондон, което започва във вторник следващата седмица.

В обобщение на констатациите си, съдиите изтъкват, че са единодушни в убеждението си, че решението на Борис Джонсън за спиране работата на парламента е мотивирано от "неправилната цел да попречи на парламента".

Съдиите добавят: "Съдът съответно ще издаде заповед, обявяваща, че съветите на министър-председателя към Нейно Величество Кралицата и последвалата след тях пророгация на парламента са незаконни и следователно са нищожни и нямат ефект."

Цялото решение на съда ще бъде публикувано в петък.

Решението на Джонсън да разпусне парламента е законно, постанови съд в Лондон

Решението на Джонсън да разпусне парламента е законно, постанови съд в Лондон

Според трима от най-висшите съдии в Англия и Уелс премиерът е действал законно със съвета към кралицата да разпусне парламента

Британските депутати не трябва да работят до 14 октомври, когато кралицата ще произнесе реч, очертаваща законодателните планове на Борис Джонсън. Великобритания трябва да излезе от Европейския съюз (Брекзит) на 31 октомври.

Групата от 75 депутати, повечето от които са привърженици на оставането на Великобритания в ЕС, и лордове, които стоят зад заведеното дело срещу решението на Джонсън, е ръководена от депутата от Шотландската национална партия Джоан Чери, която призова парламентът незабавно да възстанови работата си след решението на съда.

В отделно дело, заведено от агитаторката против Брекзит Джина Милър, съд в Лондон също определи през миналата седмица, че Джонсън е действал законно. Милър обжалва това решение пред Върховния съд.