Спирането на свободното движение на хора в Шенгенското пространство би довело до край на европейския проект, предупреди европейският комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от Франс прес и БТА.

Повод за повдигане на този въпрос е кризата с нелегалните имигранти, които прииждат в Европа. "Ако Шенген се разпадне, това ще е началото на края на европейския проект", заяви Аврамопулос.

За него свободното движение на хора е най-голямото постижение на европейската интеграция. "Без единство на Евросъюза рискуваме Европа да се върне "в мрачното си минало", заяви Аврамопулос пред евродепутатите в Брюксел и изрази съжаление от твърде бавното прилагане на плана за разпределяне на бежанци от Италия и Гърция в останалите държави от съюза.

До момента от 160 000 бежанци за преразпределяне само 272 действително са пренастанени. Държавите от ЕС са съобщили за само 4237 свободни места.

Еврокомисарят по въпросите на миграцията Аврамопулос бе поканен от комисията по граждански права на Европейския парламент да обобщи европейският отговор на необичайно високия мигрантски поток на континента.