Губернаторът на Николавска област Виталий Ким съобщи в своя канал в "Телеграм", че местните власти планират да затворят напълно град Николаев за няколко дни в близко бъдеще, за да идентифицират и неутрализират "всички колаборанти и предатели", цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Според него през последните два дни администрацията е получила почти 20 писма с информация за хора, които вероятно сътрудничат на Русия.

Припомняме, че вчера той обяви награда в размер на 100 долара (3000 гривни) за всеки, който помогне да се разкрият лицата, насочващи руските артилерийски удари, сред жителите на Николаев. Според Ким тези помагачи получават "някакви копейки" - 1000-1500 гривни за сътрудничеството си с Русия..

Властите се отнасят с пълна сериозност към такава информация, тъй като обстрелът на Николаев явно се извършва с коригиране на вражеския огън, смята администрацията.

Ким каза, че властите планират да работят с военните, за да проверят адресите на всички заподозрени.

Точната дата на затваряне на града ще бъде обявена предварително, за да могат жителите да се запасят с храна и вода и да планират действията си, увери Ким.

Кметът на Николаев Александър Сенкевич каза, че силите за противовъздушна отбрана на града и района не успяват да се справят с обстрела.

"Градът е обстрелван всеки ден в продължение на няколко седмици. Това означава, че е по-добре да напуснете града, да избягате", каза той.

По-рано Сенкевич каза, че по време на вчерашната бомбардировка на Николаев руските войски са използвани касетъчни боеприпаси.

Властите на украинските региони редовно съобщават за подобни случаи, но Русия отрича използването на касетъчни бомби.

ISW: Путин може да използва ядрено оръжие в Украйна

ISW: Путин може да използва ядрено оръжие в Украйна

Целта е да се спре контранастъплението на Киев