Руските власти ще засилят контрола върху движението и проверките на автомобили в граничните с Украйна региони и активно ще търсят там експлозиви и оръжия, следва от указ на руския президент Владимир Путин, цитиран от Би Би Си.

Указът се отнася за регионите "с повишено ниво на терористична заплаха", след като от началото на руската инвазия в няколко руски региона, граничещи с Украйна, е въведено повишено "жълто" ниво на терористична заплаха. Оттогава местните власти го удължават на всеки 15 дни.

Отсега нататък въвеждането на такива нива в тези региони на Русия става безсрочно и валидно до решението за отмяната му.

"Засилване на контрола върху движението на превозни средства през административните граници на субектите на Руската федерация, на чиято територия е установено ниво на терористична заплаха, включително извършване на проверки на превозни средства с технически средства за откриване на оръжия и взривни вещества", гласи указът, изменен от Путин.

Припомняме, че на 8 октомври избухна експлозия на железопътния мост през Керченския проток, в резултат на което част от Кримския мост се срути. По предварителни данни тогава избухна камион, който се е качил на моста след проверка на КПП.

Курска и Белгородска област градят отбранителни линии

Курска и Белгородска област градят отбранителни линии

Русия затяга отбраната и по границата с Украйна