Американските сенатори са приели финалната версия на историческата здравна реформа, предложена от Барак Обама, съобщи БиБиСи.

Реформата ще „покрие" 46 млн. до момента неосигурени американци и може да доведе до най-голямата промяна в американското здравеопазване за десетилетия напред.

Приемането на закона е огромна подкрепа за президента Барак Обама, който определи промените в здравеопазването за един от приоритетите си.

След одобрението на Сената, документът трябва да бъде съгласуван с текста, който е приет в Камарата на представителите на Конгреса.

Припомняме, здравната реформа на Обама срещна бурни протести през последните няколко месеца. Някои хора не само демонстрираха срещу политиката му, но го обвиниха и в тирания.

Основната точка от плана на държавния глава засяга намерението му държавата да въведе задължителни здравни осигуровки на близо 46 милиона неосигурени американци.

Обама е за въвеждането на държавна здравно-осигурителна система, която да се конкурира с частната.

Несъгласните с него обаче са категорични, че това ще натовари изключително много и без това засегната от кризата американска икономика.

Според протестиращите здравната реформа ще доведе до увеличаване на инфлацията и ще е гибелна за американската икономика.