Рискът от втора вълна с COVID-19 е достатъчно голям, за да се изисква възстановяване на европейските блокади, умерено или по-сериозно, заявиха в петък здравните експерти на ЕС и всичко зависи от постепенното облекчаване на ограниченията и от това как хората се придържат към тях, съобщава "Ройтерс".

Пандемичната оценка на риска от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията също прогнозира умерено повишаване на процента на инфекция през следващите седмици, въпреки че предаването е преминало своя пик в повечето европейски страни.

"Пандемията не е приключила", каза директорът на ECDC Андреа Амон. Тя добави, че макар да има тенденции за намаляване на инфекциите с COVID-19 в цяла Европа, все още са необходими усилия за ограничаване на разпространението на болестта.

"Важно е да се спазват препоръките относно физическото дистанциране и да се поддържат високи стандарти за хигиена на ръцете и дихателен етикет", каза тя. "Приносът на всеки има значение."

ЕС предупреди, че кризата с общественото здраве все още не е приключила

ЕС предупреди, че кризата с общественото здраве все още не е приключила

Настоява за бдителност

Базираната в Стокхолм ECDC следи и съветва относно болестите и общественото здраве в Европейския съюз.

Тяхната оценка установи, че строгите мерки за физическо дистанциране, наложени от много правителства, намаляват предаването на заразата.

Но принудителните престои у дома са "силно разрушителни за обществото, както икономически, така и социално" и че много държави започнаха изцяло или частично отваряне на бизнеси, търговия и обществените пространства.

"Понастоящем, точно преди периода на лятната ваканция, тъй като държавите-членки отпускат ограниченията, съществува риск (поради умора от изолация), хората да не се придържат твърдо към препоръчаните мерки, които все още са в сила", предупреди ECDC.

Рискът заразата с COVID-19 да се повиши до ниво, което може да наложи повторното въвеждане на по-строги мерки за контрол е висок, ако мерките за блокиране бъдат прекратени, когато все още се извършва предаване в общността, и ако няма подходящи системи за мониторинг, тестване и проследяване.

Рискът обаче би бил умерен, ако мерките бъдат постепенно премахнати, ако предаването е намалено до спорадични нива и ако са налице системи за тестване и проследяване на болести.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус каза на церемония в Женева късно в четвъртък, че "заплахата от възобновяване остава много реална ... Сега е моментът да бъдем още по-бдителни".

"Трябва също да помним, въпреки че ситуацията се подобрява тук в Европа, в световен мащаб тя се влошава. Все още ни предстои дълъг път и ще продължим да се нуждаем от глобална солидарност, за да победим напълно тази пандемия".

СЗО предупреди: Ситуацията в света не се подобрява, влошава се

СЗО предупреди: Ситуацията в света не се подобрява, влошава се

Държавите да не се отпускат, да не спират борбата с коронавируса