Ръководителят на Световната здравна организация - СЗО призова страните да продължат усилията си да овладеят коронавируса, отбелязвайки, че глобалната ситуация се влошава, съобщават "Ройтерс" и СиЕнБиСи.

"Повече от шест месеца с пандемия това не е време която и да е държава да се отпуска", коментира генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус на онлайн брифинг.

"Почти 7 милиона случая на COVID-19 са докладвани на СЗО и почти 400 000 смъртни случая", обясни той и добави, че ситуацията в Европа се подобрява, но в световен мащаб тя се влошава.

СЗО рязко зави и препоръчва носене на маски

СЗО рязко зави и препоръчва носене на маски

Организацията разполагала с нови научни открития

Повечето хора по целия свят все още са изложени на риск от коронавирусна инфекция и най-голямата заплаха за по-нататъшното разпространение е самодоволството, тъй като масовите събирания се възобновяват в страни по света.

Пандемията се влошава по целия свят. Той коментира, че почти 75% от случаите идват от 10 държави, предимно в Америка и Южна Азия.

"Бих казал, че в момента епидемията в Централна и Южна Америка е най-сложната от всички ситуации, с които сме се сблъсквали в световен мащаб", заяви д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за извънредни ситуации на СЗО.

Въпреки че СЗО е "обнадеждена", че някои страни имат някакви признаци на подобрение, изследванията показват, че повечето хора все още са застрашени от Covid-19.

"В тези страни най-голямата заплаха сега е самодоволството. Продължаваме да настояваме за активно наблюдение, за да гарантираме, че вирусът не се разпространява, особено след като масовите събирания от всякакъв вид започват да се възобновяват в някои страни."

Коронавирус: Блокадите спасили живота на милиони хора

Коронавирус: Блокадите спасили живота на милиони хора

Ограниченията са предотвратили заразяването на около 60 милиона в САЩ