Световната здравна организация рязко промени отношението си към препоръките за използване на предпазни средства и най-вече на носенето на маски, като публикува нови разпоредби, в които съветва това да се прави в случай на силно разпространение на новия коронавирус и ако е трудно да се поддържа физическа дистанция.

СЗО съветва правителствата да насърчават обществеността да носи маски.

Препоръките са за използването на маски в обществения транспорт, в магазините и на други затворени или често посещавани места. Препоръката се отнася е за лица над 60 години и лица с предишни и хронични заболявания, когато не могат да осигурят за себе си физическа дистанция.

СЗО: Носенето на маски скоро ще се превърне в нещо нормално

СЗО: Носенето на маски скоро ще се превърне в нещо нормално

Ние всички ще трябва да се научим да живеем в новата реалност,

СЗО подчертава, че маската не трябва да създава измамно чувство за защита. "Съветваме правителствата да насърчават хората да носят маски, и то маски от плат, т.е. немедицински маски", каза в интервю за Ройтерс водещият технически експерт на СЗО по Ковид-19 Мария ван Керкхов. По думите на Керкхов организацията разполага с нови научни открития.

Сега имаме доказателства, че ако това се прави по правилния начин, то може да осигури бариера... за потенциално заразни капчици", каза и Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ТАСС.

В началото на епидемията СЗО не препоръча носенето на маски и нееднократно излизаше с изявления, че маските не предпазват от заразата. В началото на април Световната здравна организация промени курса и подкрепи инициативите на правителствата да изискват или да насърчават носенето на маски на обществени места, но това не беше изказано като препоръка, а нейното обмисляне отне два месеца

СЗО обмисля дали всички да носят маски

СЗО обмисля дали всички да носят маски

При кашляне вирусът може да се разпространи на 6 метра разстояние, а при кихане може да достигне до 8 метра

Нееднозначно и най-вече непоследователно е поведението на Световната здравна организация в условията на пандемията от новия вирус, с което тя си спечели критика от много страни. Особено остри в критиките си бяха САЩ в лицето на Доналд Тръмп, като президентът дори обяви, че спира финансирането на организацията. Дори и президентът на Бразилия Жаир Болсонаро заплаши, че ще напусне организацията след критиките за бързото разхлабване на мерките в южноамериканската страна, която се очертава като следващото голямо огнище на COVID-19 в света.

У нас на 30 март здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за задължително носене на маски на обществени места. Само 14 часа по-късно, на следващия ден сутринта, заповедта бе отменена с аргумент обществените настроения и липсата на консенсус по въпроса. На 11 април обаче заповедта за задължително носене на маски на обществени места бе отново издадена, а на 1 май бе отменено изискването за маски на открито. В момента е валидна само препоръка

Кунчев: Маските ще останат в живота ни много дълго време

Кунчев: Маските ще останат в живота ни много дълго време

Вероятно ще бъде предложено премахване на 14-дневната карантина