Министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер смята, че е възможно да се постигне компромис по спора за бежанската политика, предаде Дойче веле.

"Залогът е единството на Европа и единството на Германия. Ситуацията е сериозна, но преодолима", коментира министърът в статия, публикувана на сайта на в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Същевременно той отбелязва, че като вътрешен министър трябва да има право да не допуска в Германия мигранти, които според разпоредбите на европейското право не могат да се установят в Германия.

Това трябва да бъде обсъдено между ХДС и ХСС със стремеж за постигане на взаимно приемливо решение, посочва Зеехофер, който освен министър е и председател на ХСС.

По думите му, решаващо значение ще имат решенията по миграционната политика, които ще бъдат взети на срещата на ЕС в края на юни.

В интервю за в. "Билд ам зонтаг" той подчертава, че никой няма интерес от сваляне канцлера Ангела Меркел и разпад на парламентарната група на ХДС/ХСС или на управляващата коалиция.

По-рано в. "Велт ам зонтаг" съобщи, че Зеехофер е заявил, че повече не може да работи с Меркел, а в германските медии се появиха опасения, че коалицията може да се разпадне.

Коалиционен партньор на Меркел обмисля раздяла заради мигрантите

Коалиционен партньор на Меркел обмисля раздяла заради мигрантите

Баварските ѝ съюзници от ХСС